Global Extraction Film Festival 2022

Het Global Extraction Film Festival (GEFF), in 2020 gelanceerd door de Jamaicaanse filmmaker en activist Esther Figueroa (Vagabond Media) en de Nederlandse culturele stichting Caribbean Creativity, heeft haar selectie van meer dan 250 films voor GEFF2022 aangekondigd. Het festival, dat van 26 tot en met 30 oktober gratis online beschikbaar zal zijn, heeft tot doel de aandacht te vestigen op de destructieve effecten van extractieve industrieën en op de gemeenschappen over de hele wereld die zich moedig verdedigen tegen deze vernietiging en proberen een leefbare toekomst te creëren.

Het Global Extraction Film Festival, een no-budget filmfestival dat wordt gerealiseerd door betrokken vrijwilligers zonder subsidie of andere steun, wordt gecureerd met als doel om veel openbaar beschikbare films samen te brengen die mensen het hele jaar door kunnen bekijken, inspireren, delen en onderwijzen. Op deze manier dient GEFF als een educatieve tool en archiefplatform voor audiovisuele content over extractie en exploitatie over de hele wereld. Daarnaast presenteert GEFF, met dank aan de vrijgevigheid van filmmakers en distributeurs, die afzien van hun normale vertoningskosten, tevens een selectie van films die alleen tijdens het festival beschikbaar zijn. Dit zijn de festival exclusives van GEFF, en dit jaar heeft het festival 24 dergelijke films.

GEFF2022 bevat zes programma’s met in totaal meer dan 250 documentaires en urgente korte films uit ruim 50 landen, met een breed scala aan onderwerpen waar iedereen over na moet denken. Waar, hoe en door wie wordt het voedsel dat we eten, het water dat we drinken, de kleding die we dragen, de technologieën die we gebruiken en de energie die ons leven aandrijft geproduceerd en getransporteerd? Wat moeten we met de miljarden tonnen afval die we dagelijks creëren? Wat is onze relatie met andere soorten en a het leven op aarde? De klimaatcrisis is echt en kan niet worden weggewenst of opgelost door magische technologieën op basis van extractie.

Live evenementen
Naast deze 6 filmprogramma’s zullen er verschillende online Q&A’s met filmmakers en andere live evenementen zijn over extratieve industrieën en hun impact op specifieke plaatsen en gemeenschappen. Kijk voor een overzicht van deze evenementen, en ook voor het volledige en actuele programma van GEFF2022 op caribbeancreativity.nl