Gouden Palm voor Laurent Cantet

Zondag 25 mei zijn de prijzen uitgereikt op het filmfestival van Cannes. De Gouden Palm gaat dit jaar naar 'Entre les murs' van de Franse cineast Laurent Cantet. De film toont het leven van een middelbare school in een achterstandswijk van Parijs. Cantet, regisseur van films als 'l'Emploi du temps' en 'Vers le sud' kreeg de Gouden Palm uit handen van acteur Robert de Niro, en toonde zich zeer verrast nadat hij als eerste Fransman sinds 21 jaar weer eens de Gouden Palm in ontvangst mocht nemen.

De Grote Prijs was er voor 'Gomorra' van Matteo Garrone, de Juryprijs voor Paolo Sorrentino's 'Il Divo' en tot beste regisseur van dit belangrijkste filmfestival van Europa werd Nuri Bilge Ceylan gekozen voor zijn enthousiast ontvangen 'Ãœc maymum'. De gebroeders Dardenne pakten met hun nieuwste werk 'Le silence de Lorna' weliswaar geen derde Gouden Palm na 'Rosetta' en 'l'Enfant', maar werden op deze 61ste editie van het filmfestival wel onderscheiden voor het beste script.

Benicio del Toro speelt Che Guevara in het 258 minuten durende 'Guerilla' van Steven Soderbergh, en won daarmee de onderscheiding voor beste acteur. De nog onbekende Sandra Corveloni ontving de prijs voor beste actrice voor haar rol in 'Linha de passe' van Walter Salles en Daniela Thomas. Als beste debuut werd ten slotte nog 'Hunger' van de kunstenaar Steve McQueen onderscheiden met de Caméra d'Or.

Cannes 2008