The Great Silence - de keuze van Martin Koolhoven


Martin Koolhoven (Den Haag, 1969) wist van jongs af aan dat hij wilde werken in de filmindustrie. Na voltooiing van diverse (film)opleidingen begon hij zijn carrière in de filmwereld met het vervaardigen van een aantal korte dramaproducties. In 2001 maakte hij zijn bioscoopdebuut met de thriller AmnesiA. Sindsdien maakte hij nog zes lange films, die hem zowel artistieke erkenning (De grot, Het Zuiden) brachten, als commercieel succes (Het schnitzelparadijs, Oorlogswinter).

Rialto vroeg Koolhoven een favoriete film te kiezen. Zijn keuze viel op de spaghettiwestern The Great Silence. Voorafgaand aan de vertoning licht Koolhoven zijn keuze toe.


The Great Silence


Sergio Corbucci | Italië, Frankrijk | 1968 | 105' | Italiaans gesproken


Spaghettiwestern zonder weerga, die dankzij zijn onverbloemde grimmigheid een cultstatus heeft bereikt. Utah, 1899: de volkomen amorele en wrede premiejager Loco (Klaus Kinski) speelt rechter én beul in zijn meedogenloze jacht op vaak arme sloebers die wat voedsel stalen om te overleven. 'Wanted: dead or alive' betekent voor Loco enkel 'dood'. Pauline, de weduwe van een van Loco's slachtoffers, zint op wraak: zij huurt de stomme revolverheld Silenzio (Jean-Louis Trintignant) in om af te rekenen met Loco. Ook Silenzio's drijfveer is wraak.

Wanneer: zaterdag 16 januari om 16:00

Waar: Filmtheater Rialto (Amsterdam)

martin_koolhoven