Greta Gerwig juryvoorzitter Cannes 2024

Na een jaar waarin ze met haar film BARBIE elk record versloeg, zal de Amerikaanse regisseur, scenarioschrijfster en actrice Greta Gerwig de speelfilmcompetitiejury voorzitten van het 77e filmfestival van Cannes.

Greta Gerwig is volgens de organisatie van het filmfestival "een heldin van onze moderne tijd, die de status quo opschudt tussen een sterk gecodificeerde filmindustrie en een tijdperk dat om grotere expansie vraagt". In minder dan vijftien jaar heeft Greta Gerwig erkenning gekregen in de Amerikaanse en wereldwijde cinema. Oorspronkelijk afkomstig uit Sacramento, Californië, maar groot geworden in New York, heeft zij haar eigen weg uitgestippeld, met zowel consistentie als een voorliefde voor risico, naar de hoogten van genialiteit.

Gevraagd naar haar juryvoorzitterschap antwoordde Gerwig "Ik hou van films – ik hou ervan om ze te maken, ik ga er graag naar toe, ik praat er graag over. Als cinefiel is Cannes altijd het toppunt geweest van wat de universele filmtaal kan zijn. Op een plek van kwetsbaarheid zijn, in een donker theater vol vreemden, is het kijken naar een gloednieuwe film mijn favoriete plek om te zijn. Ik ben verbijsterd, opgewonden en nederig om voorzitter te zijn van de jury van het filmfestival van Cannes. Ik kan niet wachten om te zien welke reizen ons allemaal te wachten staan!”

Het filmfestival van Cannes vindt plaats van 14 tot en met 25 mei 2024.

 

Greta Gerwig