Het Echte Leven openingsfilm 28ste NFFHet Nederlands Film Festival opent de 28e editie met Het Echte Leven van Gouden Kalfwinnaar Robert Jan Westdijk, regisseur van Zusje, Phileine Zegt Sorry en Siberia. De première vindt plaats op woensdagavond 24 september in de Stadsschouwburg van Utrecht. Tegelijkertijd presenteert het festival de film als publieksopening in meerdere Utrechtse bioscoopzalen.

Het Echte Leven is Westdijks vierde speelfilm en gaat over de jonge regisseur Martin (Ramsey Nasr) die een speelfilm maakt waarin zijn vriendin Simone (Sallie Harmsen) de hoofdrol speelt. In deze film moet zij bij wijze van liefdestest een relatie met een andere man beginnen. Het gaat echter verkeerd als Martin de mannelijke hoofdrolspeler ontslaat en vervangt door Dirk (Loek Peters), een crewlid van de film zonder acteerervaring. Omdat deze Dirk alleen zichzelf kan spelen, neemt vanaf dat moment het echte leven de overhand in Martins film.

Regisseur Robert Jan Westdijk (1964) schreef zelf het scenario voor de film. Hij studeerde in 1987 af in de richting montage aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Westdijks debuutfilm Zusje (1995), werd bekroond met het Gouden Kalf voor de Beste Speelfilm en de Prijs van de Stad Utrecht. Zijn met vier Gouden Kalveren bekroonde speelfilm Phileine Zegt Sorry opende het 23e Nederlands Film Festival in 2003.

Het 28e Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008.