Home Movie Day in FilmmuseumLiggen er nog oude familiefilms op zolder? Neem ze op zaterdag 18 oktober mee naar Amsterdam. Op deze dag presenteren het Filmmuseum en digitaliseringsbedrijf SuperSens de Home Movie Day, een internationaal eerbetoon aan de amateurfilm dat jaarlijks in diverse landen (onder andere Argentinië, Japan en Canada) op dezelfde dag wordt georganiseerd. Tijdens de Home Movie Day kan iedereen zijn familiefilms in het Filmmuseum laten controleren en daarna, indien mogelijk, op het grote doek bewonderen. De populairste amateurfilm wordt opgenomen in het avondprogramma van de Home Movie Day.

Op 18 oktober kan iedereen vanaf 12.00 in het Filmmuseum (Amsterdam) terecht met (oude) familiefilms, op 8mm, Super8, 9.5mm en 16mm. De films worden gecontroleerd, waar nodig schoongemaakt en gerepareerd door Filmmuseum-conservatoren en smalfilmspecialisten van SuperSens. Daarna worden ze - indien mogelijk - op het grote doek vertoond in de historische Parisien-zaal van het Filmmuseum. Ook krijgen bezoekers advies over de beste bewaarcondities voor hun films en wordt gedemonstreerd hoe de films kunnen worden overgezet op dvd of andere digitale dragers. Defecte projectoren kan men gratis laten repareren en verder worden filmlampen en andere filmmaterialen verkocht.

Prijs voor opvallendste amateurfilm


Aan het eind van de dag reikt het Filmmuseum een prijs uit voor de opvallendste amateurfilm van de dag. Deze zal in het avondprogramma - met gerestaureerde amateurfilms - opnieuw worden vertoond. Daarna zal de film door het Filmmuseum gerestaureerd, geconserveerd en gedigitaliseerd worden. Het avondprogramma start met Kroniek van een familie (Jos Huygen, 1993); een compilatie van home movies van de familie Huygen, samengesteld door het Smalfilmmuseum en Filmmuseum. De opnamen dateren uit de jaren twintig en dertig en tonen zowel documentaire (o.a. de Rotterdamse haven) als gespeelde scènes. Daarna is een compilatieprogramma te zien met Think of me first as a person, Eendjes voeren en Wat blijft beweegt.

home movie day