Hong Kong Filmfestival in Amsterdam


Voor het vijfde achtereenvolgende jaar presenteert het Filmmuseum van 30 mei t/m 11 juni het Hong Kong Film Panorama, een overzicht van de beste Hongkong-titels van het afgelopen jaar, van actiefilms, melodrama's en thrillers tot onvervalste horror- en politiefilms. Dit jaar is er speciale aandacht voor de Hongkong-regisseur Ann Hui (1947).

Het Hong Kong Film Panorama biedt een boeiend overzicht van de recente oogst films uit de voormalige Britse kroonkolonie - jaarlijks goed voor een honderdtal speelfilmproducties. ‘Filmmaker in Focus' is Ann Hui. Hui werd in 1947 in Mantsoerije geboren en verhuisde als kind naar Hongkong. Ze studeerde aan London Film School, was assistent van de gevierde Hongkong-regisseur King Hu (onder meer bekend van de kungfuklassieker Touch of Zen, 1969) en regisseerde tv-dramaseries en korte tv-documentaires. In 1979 maakte ze haar debuut als speelfilmregisseur. Intussen heeft ze een twintigtal speelfilms op haar naam staan, waaronder de komedie The Postmodern Life of My Aunt met Chow Yun-Fat, die ook in het Filmmuseum zal worden vertoond.

Behalve het programma rond Ann Hui biedt Hong Kong Film Panorama een overzicht van de diverse Hongkong-grenres. Tot de selectie van dit jaar behoren onder meer de politiefilm Eye in the Sky, het verrassende speelfilmdebuut van Nai-hoi Yau, de (vaste) scenarist van Johnnie To. Op het programma staat ook C+ jing taam (The Detective) van Oxide Pang. Pang geniet in Nederland enige bekendheid door de horrorkomedie The Eye (2005) en de actiefilm Bangkok Dangerous (1999), die hij samen met zijn broer maakte. Van Bangkok Dangerous is later dit jaar een door henzelf geregisseerde Amerikaanse remake te zien, met Nicholas Cage in de hoofdrol.

Hong Kong Film Panorama wordt georganiseerd in samenwerking met Hong Kong Economic and Trade Office en Hong Kong International Film Festival Society. Het programma is ook in andere Europese steden te zien waaronder Hamburg, Brussel en Barcelona.

(foto: Chow Yun-Fat in 'The Postmodern Life of My Aunt' van Ann Hui)

The Postmodern Life of My Aunt