IFFR 2009 opent met The Hungry GhostsHet 38e International Film Festival Rotterdam opent woensdagavond 21 januari 2009 met de wereldpremiëre van de Amerikaanse speelfilm The Hungry Ghosts. Dit is het filmregiedebuut van scenarioschrijver, theaterregisseur en acteur Michael Imperioli, die grote bekendheid kreeg door zijn rol als Christopher Montisanti in de televisieserie The Sopranos. The Hungry Ghosts is tevens geselecteerd in de VPRO Tiger Awards Competitie.


The Hungry Ghosts speelt zich af in New York en omgeving in en tijdspanne van 36 uur. De film volgt, met verschillende verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen, een aantal personages waaronder een drugsverslaafde radiopresentator die worstelt met het gebrek aan contact met zijn zoon en een geestelijk instabiele man die vrouwen en zichzelf met Oosterse wijsheden bedwelmd.


Festivaldirecteur Rutger Wolfson over de keuze voor The Hungry Ghosts als openingsfilm: "The Hungry Ghosts is een uitstekend geregisseerd, geschreven en geacteerd portret van dolende zielen, op zoek naar zichzelf en naar verlossing. Michael Imperioli toont zijn talent door de subtiele wijze waarop hij deze even menselijke als soms tegenstrijdige drang zichtbaar maakt. Ik ben heel blij dat we The Hungry Ghosts als openingsfilm kunnen tonen en beschouw dit debuut, net als alle overige competitiefilms, als het startpunt van een veelbelovende filmmakerscarrire.


De delegatie die, naar verwachting, aanwezig is bij de wereldpremière op de openingsavond van het IFFR 2009 omvat: Michael Imperioli (schrijver en regisseur), Victoria Imperioli (production design, producent), hoofdrolspelers Steve Schirripa en Sharon Angela (beiden uit The Sopranos), hoofdrolspeler Nick Sandow, uitvoerend producent Joe Scarpinito, producenten Diane Crespo en Stefan Schaefer (de laatste ook met een kleine rol in de film).


Michael Imperioli (1966, VS) is het meest bekend om zijn rol van Christopher Moltisanti in de bekroonde Amerikaanse HBO televisieserie The Sopranos. Hij werd voor deze rol onderscheiden met een Emmy Award voor 'Best Supporting Actor' en met een Golden Globe nominatie. Naast zijn acterende rol, schreef hij vijf afleveringen van de hitserie.


Imperioli kreeg voor het eerst bekendheid met zijn rol als Spider in Goodfellas van Martin Scorcese. Voor de meer dan dertig rollen die hij sindsdien speelde, werkte hij met onder meer Spike Lee, the Hughes Brothers, Nancy Savoka en Peter Jackson. Recentelijk speelde hij een hoofdrol in Life on Mars, een ABC televisieserie die in Amerika vertoond wordt sinds oktober.


38e International Film Festival Rotterdam21 januari tot 1 februari 2009

Hungry Ghosts