IFFR 2010 sluit af met meer bezoekers


Zaterdagavond 6 februari zijn de publieksfavorieten van IFFR 2010 bekend gemaakt in de Grote Zaal van de Doelen in Rotterdam. De IFFR Publieksprijs 2010 (€ 7,500) ging naar de Spaanse film YO, TAMBIEN van Alvaro Pastor & Antonio Naharro. De Dioraphte Award voor hoogst gewaardeerde Hubert Bals Fonds-film ging naar SOUL BOY van de Keniaanse filmmaakster Hawa Essuman, geproduceerd door Tom Tykwer.

Het IFFR telde 353.000 bezoeken aan de films, tentoonstellingen, optredens en evenementen, inclusief de 8.000 bezoekers die zondag 7 februari de uitverkochte Volkskrantdag bezoeken. Het 40e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 26 januari tot en met 6 februari 2011.

YO, TAMBIEN, de hoogst gewaardeerde film, versloeg op het Laatste moment de Zwitserse documentaire DIE FRAU MIT DEM 5 ELEPHANTEN van Vadim Jendreyko en Gouden Leeuw-winnaar LEBANON van Samuel Maoz. YO, TAMBIEN, waarin een afgestudeerde man met downsyndroom verliefd wordt op een collega, is van de meest verrassende films van het afgelopen jaar, met twee spectaculair goede hoofdrolspelers. Andere festivalfavorieten waren de actuele documentaire RUSSIAN LESSONS van Olga Konskaya & Andrei Nekrasov, THETROTSKY van de jonge Canadees Jacob Tierney, Francis Ford Coppola's TETRO en VPRO Tiger Award winnaar ALAMAR van Pedro Gonzalez-Rubio.

Hawa Essuman nam voor SOUL BOY de Dioraphte Award (€10,000) in ontvangst; de prijs voor de hoogst gewaardeerde film in het festival die tot stand kwam door een bijdrage van het Hubert Bals Fonds. In SOUL BOY woont de veertienjarige Abila in een van de ellendigste krottenwijken van Afrika. Zijn vriendinnetje Shiku behoort tot een andere stam, waardoor hij eigenlijk niet met haar om mag gaan. En dan heeft zijn vader in een dronken nacht ook nog zijn ziel vergokt. Met steun van Tom Tykwer maakte de jonge cineaste er een fonkelende film van.

Met iets hogere publieksbezoekcijfers en een flinke toename van internationale gasten, zegt festivaldirecteur Rutger Wolfson over de afgelopen editie in de festivalkrant Daily Tiger: "Solidariteit was het sleutelwoord voor de filmmakers, de bezoekers en filmprofessionals die in grote aantallen naar Rotterdam kwamen voor een festival dat innovatie in de filmkunst hoog in het vaandel heeft staan."

Onder de bijna vierhonderd filmmakers die het International Film Festival Rotterdam bezochten, verwelkomde het festival de regisseurs Yoshida Kiju vergezeld door zijn vrouw, actrice Okada Mariko, Tsai Ming-liang (VISAGE), François Ozon (LE REFUGE), Kore-Eda Hirokazu vergezeld door art designer Taneda Yohei (AIR DOLL), Bruno Dumont (HADEWIJCH), Jessica Hausner (LOURDES), Harmony Korine (TRASH HUMPERS) en SAI YOICHI (Rotterdam 2010 Filmmaker in Focus).

iffr