IMAGINE '09: Dag 3



Na twee dagen is dit de tussenstand voor de Silver Scream Award, de jaarlijkse publieksprijs van het IMAGINE festival, met tussen haakjes de score waarbij 10 het hoogst mogelijke is:

1. Let the Right One In 8.82
2. One Night in a City 8.14
3. Chocolate 7.98
4. I Sell the Dead 7.93
5. Edison and Leo 7.79

imagine25fullbanner

Martyrs


Regie: Pascal Laugier
Cast: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï & Catherine Bégin
Duur: 97 minuten
Jaar: 2008
Waardering:

martyrs

De meest deprimerende én meest originele film van deze editie van het IMAGINE festival. The Cult Corner was al gewaarschuwd, want de film heeft niet alleen met veel succes gedraaid op diverse fantastischefilmfestivals, maar heeft ook enorme weerzin én een onwel geworden bioscoopbezoeker opgeleverd. Als dat geen goede reclame is.


In de openingsscène vlucht het jonge meisje Lucie gewond en verwilderd uit een loods de straat op. Ze wordt opgenomen in een kindertehuis, waar ze vriendschap sluit met Anna. Zowel 's nachts als overdag krijgt Lucie waanbeelden van een monsterlijke vrouw die haar verwondt. De film neemt dan een sprong in de tijd naar het moment dat Lucie besluit om bloederig wraak te nemen op de mensen die haar vroeger misbruikten, waarbij ze wordt geholpen door Anna. De wraak is echter pas het begin van een nieuwe reis van de twee meiden.

MARTYRS neemt na ruim een half uur namelijk ineens een totaal andere wending en duikt verticaal de beerput in. Wat volgt is een bijna filosofische gruwelhorror over het concept van lijden, slachtofferschap en marterlaarschap, dat beter niet verklapt kan worden voor je in de zaal plaatsneemt.


Het script van MARTYRS is een zorgvuldig gecomponeerde mengeling van stijlen en invloeden met een effectieve wisseling van tempo. Het slome, minder krachtige eerste half uur zorgt er bijvoorbeeld voor dat de gebeurtenissen in het daarop volgende uur zo hard aankomen. Het is de eerste genrefilm die het aandurft om dat sleets geworden genre van de martelhorror naar een ander niveau te trekken. In zijn geheel niet te vergelijken met welke horrorfilm dan ook. Maar je bent gewaarschuwd, want de combinatie van totale uitzichtloosheid en the evil that men do lag The Cult Corner in ieder geval zwaar op de maag.

Autopsy


Regie: Adam Gierasch
Cast: Jessica Lowndes, Michael Bowen & Robert Patrick
Duur: 85 minuten
Jaar: 2008
Waardering:

autopsy

Na een flinke zuippartij op het jaarlijkse Mardi Gras feest belanden vier vrienden in een ziekenhuis in een godverlaten deel van Louisiana. Een waanzinnige geleerde blijkt er de dienst uit te maken en de organen vliegen al snel om je oren.

De dienstdoende arts van het Mercy Hospital is wel degelijk een arts en onderzoekt de vier jongeren in de eerste instantie wel allemaal. Hij checkt daarbij alleen niet hun verwondingen van het auto-ongeluk, maar slechts of ze geschikte organen hebben om zijn zieke echtgenote te genezen. Zo hergebruikt de beste dokter de lichaamsdelen van iedereen die de paden kruist van zijn maniakale ambulancebroeders.


Met een beperkt budget, slechts een handjevol acteurs en de beschikking over een mooie lokatie hebben de filmmakers geprobeerd om een sfeervolle en gruwelijke film te maken, maar ze slagen er geen moment in om te overtuigen. Grootste fout is dat ze van AUTOPSY een te cartooneske horrorfilm hebben gemaakt met dik aangezet acteerwerk, het overdreven toegepaste kleurenpalet van Mario Bava en Dario Argento waardoor iedere gang te fel rood, groen of geel kleurt. Het totale gebrek aan spanning doet AUTOPSY uiteindelijk helemaal de das om.

imagine25fullbanner

Het interview dat The Cult Corner onlangs had met IMAGINE-programmeur Mark van den Tempel is hier te lezen.

Imagine25_fullbanner