Imagine '09: Dag 6



De tussenstand van de Silver Scream Award, de jaarlijkse publieksprijs van het IMAGINE festival, is al dagen een statische lijst met nagenoeg geen verschuivingen meer. Koploper LET THE RIGHT ONE IN heeft echter geen screenings meer, terwijl STINGRAY SAM op de laatste dag nog vertoond wordt, en er dus een belangrijke verschuiving kan plaatsvinden vlak voor de stembussen dicht gaan. Na een week is dit de tussenstand:


1. Let the Right One In (8.85)
2. Stingray Sam (8.81)
3. Chocolate (8.75)
4. One Night in a City (8.43)
5. The Last House on the Left (8.25)


Sauna


Regie: Antti-Jussi Annila
Cast: Ville Virtanen, Tommi Eronen & Rain Tolk
Duur: 86 minuten
Jaar: 2008
Waardering:

sauna

Finse historische horrorfilm over een grensconflict tussen Zweden en Finland anno 1595. Twee ruwe Finnen worden geconfronteerd met de geestesverschijning van hun 74ste slachtoffer: een jonge vrouw die ze opsloten in een kelder en aan haar lot overlieten.


De broers Knut en Erik zijn al moordend op weg om de grenzen van Finland, Zweden en Rusland te bepalen. In het noorden van Finland stuiten ze op een dorp in een immens moerasgebied, dat is gebouwd rondom een wit gebouw dat al eeuwen dienst doet als sauna. De plek blijkt vervloekt. Er worden geen mensen geboren en er gaan geen mensen dood. In het saunagebouw spookt het en worden de zonden van Knut en Erik schoongewassen. Of niet?


SAUNA is een mengeling van de stijl van Andrei Tarkovski, het thema van Kaneto Shindôs KURONEKO en de sfeer van VIY, de beroemde Russische spookfilm uit 1967 over een wrakende heks. Het is een filosofische horrorfilm geworden met contemplatieve dialogen, verstilde plaatjes en een centraal vrouwelijk karakter dat niet met zich laat sollen. Veel aandacht ging uit naar het productie design, de belichting en het camerawerk: de Middeleeuwse Finse bossen en dorpjes zijn met veel oog voor detail tot leven gebracht.

Jammer genoeg is het verhaal te statisch en blijven de karakters en de situaties zo ondoordringbaar dat er geen enkel gevoel voor ze wordt opgeroepen. Maar het is een prachtig geschoten buitenbeentje in het genre, en dat alleen al is een plekje op dit IMAGINE festival meer dan waard.

Imagine25_fullbanner