Imagine: Brave New WorldsIn het themaprogramma Brave New Worlds richt Imagine: (voormalige AFFF) de schijnwerper op het soort sciencefiction waarin ideeën en een inventief gebruik van beperkte middelen belangrijker zijn dan dure special effects.

Brave New Worlds vermijdt nadrukkelijk de weg van de minste weerstand met een selectie uit het aanbod van recente sciencefictionfilms die niet alleen een lust voor het oog zijn, maar de toeschouwer ook uitdagen met hun verrassende en tegendraadse ideeën.

De meest opvallende verschijning binnen dit programma is zonder twijfel Stingray Sam (VS, 2009) van de Amerikaan Cory McAbee, ‘a musical space-western miniseries', gemaakt voor de mobiele telefoon. Over dat laatste aspect zal McAbee bovendien een masterclass geven op maandag 20 april. De op één dag gedraaide Amerikaanse independent 11 Minutes Ago (VS: Bob Gebert, 2007) speelt zich af op een bruiloftsreceptie, het onwaarschijnlijke toneel voor een even speelse als ingenieuze tijdreisfilm.

In het verstilde, contemplatieve Japanse The Clone Returns Home (Kanji Nakajima, 2008) gaat het idee van onvervreemdbare individualiteit op de schop wanneer de kloon van een astronaut op zoek gaat naar ‘zijn' verleden. In het Franse Dante 01 (Marc Caro, 2008) bevinden we ons aan boord van een ruimteschip, zij het voor een bizar messiasverhaal.

Ook het Mexicaanse Sleep Dealer (Alex Rivera, 2008, zie foto) treedt buiten de gebaande paden door een futuristische draai te geven aan actuele migrantenproblematiek. Belanden we dan uiteindelijk in een ‘vertrouwde' post-apocalyptische omgeving, dan is het in de vorm van een animatiefilm, From Inside (VS: John Bergin, 2008), die klassieke tekenkunst en computeranimatie tot een naargeestig maar bloedmooi schouwspel versmelt. En wat truffels precies met SF te maken hebben? In het Canadese Truffe (Kim Nguyen, 2008) is de aarde inmiddels zo opgewarmd, dat de kostbare lekkernij op de vreemdste plekken wordt aangetroffen. Maar je moet er wel een goede neus voor hebben.

IMAGINE: 25th Amsterdam Fantastic Film Festival
15 t/m 26 april 2009 - Pathé Tuschinski Amsterdam
www.imaginefilmfestival.nl

Het Fantastisch Kinderfilmfestival
18 t/m 26 april 2009 - Filmmuseum, Vondelpark Amsterdam
www.afffkids.nl

sleep dealer