IMAGINE: European Fantastic ShortsEuropean Fantastic Shorts, het korte filmprogramma van Imagine: 25th Amsterdam Fantastic Film Festival, telt dit jaar zo'n twintig films uit heel Europa.

Een opvallende verschijning is het Franse COUPÉ COURT (Pascal Chind, 2007), een 17 minuten durende bitterzoete komedie over een dwerg en zijn verlangen naar het liefje van de plaatselijke vetkuif, waarin de makers een universum creëren dat het midden houdt tussen Grease en het werk van Tim Burton.


Het Spaanse MAMA (Andres Muschietti, 2008) gaat over twee zusjes en hun enge moeder en duurt slechts 3 minuten. Regisseur Muschietti maakte in 1999 al grote indruk met zijn korte film NOSTALGIA EN LA MESA 8, dus ook van MAMA mag wat verwacht worden. Bevat het hoofdprogramma dit jaar weinig anime, de Kroatische variant MORANA uit 2008 maakt veel goed. Een futuristische jager zet zijn kamp op bovenop een rots en heeft hallucinante dromen. Of zijn het toch flarden van een vorig leven? Regisseur Bogojevic Narath laat veel vragen onbeantwoord, maar zijn vestzak-anime is van een hypnotiserende schoonheid.

Het Zweedse THE BIG STORE (Lars Arrhenius, Johannes Müntzing, 2008) is een geanimeerde documentaire, waarin de makers via röntgenopnamen een portret schetsen van een dramatische gebeurtenis uit de recente Zweedse geschiedenis.


Ook Nederland is dit jaar weer goed vertegenwoordigd in het shortsprogramma, met onder andere de cut-out-animatie MAGIC SHOW uit 2009 van striptekenaar Milan Hulsing. En met ELEVADOR (Lars Damoiseaux, 2008) een geestige mockumentary die speelt met liftangst en (een beetje) vreemdelingenhaat. Tevens onderdeel van een reeks hommages aan Dick Maas' klassieke polderthriller De Lift.

IMAGINE: 25th Amsterdam Fantastic Film Festival
15 t/m 26 april 2009 - Pathé Tuschinski Amsterdam
www.imaginefilmfestival.nl

Het Fantastisch Kinderfilmfestival

18 t/m 26 april 2009 - Filmmuseum, Vondelpark Amsterdam
www.afffkids.nl 

big store