IMAGINE oeuvreprijs 2010 Dick Maas


Imagine's Career Achievement Award, de jaarlijkse oeuvreprijs van het festival, zal tijdens de 26st editie worden uitgereikt aan DICK MAAS.

Maas had al de nodige morbide korte films op zijn naam staan, toen hij in 1983 zijn bioscoopdebuut maakte met DE LIFT. De regisseur won met de griezelthriller een Gouden Kalf én de Grote Prijs van het fantastisch filmfestival van Avoriaz. Na die vliegende start bouwde Maas aan een oeuvre waarin humor, spanning en horror elkaar voortdurend afwisselden en aanvulden. Commerciële aspiraties gingen daarbij nooit ten koste van een zeer herkenbare eigen signatuur. Een film van Dick Maas stond en staat niet alleen garant voor vaart, spektakel en komische situaties, het is ook een echte Hollandse film. Niet de introverte variant, maar de brutale en extraverte. Aangelengd met een flinke scheut ironie.

Dick Maas is, na Paul Verhoeven in 2002, de tweede Nederlander die de oeuvreprijs van het festival ontvangt. Anders dan Verhoeven, die na zijn Amerikaanse jaren afscheid nam van het fantastische genre, keert Maas er steeds weer naar terug. In november van dit jaar gaat zijn nieuwste film in première, SINT, waarin de kindervriend wordt ontmaskerd als bloeddorstige bisschop.

Eerdere winnaars van de Career Achievement Award waren o.a. Roger Corman (2006), Terry Gilliam (2007) en Tim Burton (2008).

Dick Maas zal zijn oeuvreprijs op de openingsavond van het festival, woensdag 14 april a.s., persoonlijk in ontvangst nemen.

Meer info: http://www.imaginefilmfestival.nl/

dick maas