Interview Sander Burger


Sander Burger (1975) volgde de producentenopleiding aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie, maar besloot toch te gaan regisseren. Zijn korte film KOEN werd direct genomineerd voor de NPS Kort Prijs. Twee jaar later volgde Burgers lange speelfilmdebuut met het indrukwekkende OLIVIER ETC. (2006) over een jongen met een levensverwachting van vijfentwintig jaar. Dragan Bakema gaat in de titelrol flink tekeer als de afwisselend grommende, tierende en huilende Olivier. Maria Kraakman speelt de rol van Oliviers vriendin zo klein en ingetogen, dat ze Bakema nog heviger laat uitblinken. Na PANMAN - RHYTHM OF THE PALMS over een steeldrummer op Sint Maarten volgt met HUNTING & ZN. (foto) nu Burgers tweede samenwerking met Maria Kraakman en Dragan Bakema. De film ging op het filmfestival van Rotterdam in première.

HUNTING & ZN. is een schrijnend portret van dertigers Tako en Sandra. Na het overlijden van zijn vader is Tako vanuit Amsterdam teruggekeerd naar het dorp waar hij opgroeide om de fietsenzaak over te nemen. Hij trouwt met Sandra, zijn jeugdliefde die altijd al naar hem opkeek. Zo goed en zo kwaad als het gaat probeert Tako zijn oude leventje weer op te pakken. De eerste helft van HUNTING & ZN. is een vrij analytische registratie van het burgerlijke leven van de twee. Ze werken, slapen, stappen en gaan op verjaardagsbezoek. Ogenschijnlijk gelukkig. Pas tijdens de prille zwangerschap van Sandra blijken de twee helemaal niet klaar te zijn voor dit leven want er is teveel onuitgesproken. De machteloosheid en gebrek aan controle die zij voelen bij de naderende komst van nieuw leven drijft hen uit elkaar. Maar Dragan is niet van plan om Sandra zomaar los te laten.

The Cult Corner sprak regisseur Sander Burger aan de vooravond van de landelijke release van HUNTING & ZN. in zijn woonplaats Hilversum.

Lees hier het hele interview.

_________________________________________________________

Alice in Wonderland toch in Pathé-bioscopen

Pathé is door de knieën gegaan en heeft besloten ALICE IN WONDERLAND van Tim Burton met Johnny Depp toch in Nederland te vertonen. De gezamenlijke bioscopen hadden onlangs tot een boycot besloten van de film, omdat Disney al na twaalf weken de DVD op de markt zal brengen, waardoor de bioscopen inkomsten zullen gaan missen. Normaal gesproken zitten er zeventien weken tussen bioscoop- en DVDrelease.

De afgelopen weken is er uitgebreid overlegd met distributeur Disney en is tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing gekomen. Hierdoor wordt het mogelijk de film alsnog te vertonen. Naar verluidt heeft Pathé wel voor elkaar gekregen dat deze korte releasetermijn van de DVD eenmalig is en er vanaf nu weer zeventien weken tussen zullen zitten.

Vanaf vrijdag 5 maart draait Alice in Wonderland in alle twaalf Pathé-bioscopen, inclusief de drie IMAX-zalen in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Pathé Eindhoven opent met Alice in Wonderland officieel de nieuwe IMAX-zaal.

Vanaf zaterdag hier op The Cult Corner een recensie van ALICE IN WONDERLAND.

sander burger