Italiaanse Gomorra wint European Film AwardDe Italiaanse film Gomorra van Matteo Garrone is de grote winnaar van de 21ste European Film Awards Ceremony, die zaterdagavond 6 december in Kopenhagen plaatsvond. De film ontving maar liefst vijf awards, te weten die voor beste film, beste regisseur, beste acteur (Toni Servillo), beste cinematografie en beste scenario.


Beste Europese actrice werd Kristin Scott Thomas voor haar prachtrol in Il y a Longtemps Que Je t'Aime van Philippe Claudel. Max Richter won voor zijn muziekscore voor Waltz With Bashir en tot Europese ontdekking van het jaar werd Hunger van regisseur Steve McQueen gekozen. Actrice Judi Dench ontving tenslotte de Lifetime Achievement Award voor haar hele carrière.


Het mafia epos Gomorra, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Roberto Saviano, is vanaf 29 januari 2009 ook in Nederland in de bioscopen te zien.

________________________________________________________

carmen meets borat

Documentairemaakster Mercedes Stalenhoef stuitte tijdens een van haar reizen toevallig op een geïsoleerd Roemeens zigeunerdorp, waar ze het zeventienjarige meisje Carmen leerde kennen. Vlak nadat ze voor het eerst opnames maakte, streek de filmploeg van Sacha Baron Cohen neer om enkele scènes op te nemen voor de film 'Borat'.

De dorpelingen spreken geen woord Engels en lachten te goeder trouw, maar hadden niet in de gaten dat ze compleet voor schut worden gezet. Zo zet Borat de grootvader van Carmen neer als Kazachstaanse abortusarts en anderen als hoer of verkrachter. Ze worden vervolgens afgescheept met drie dollar per persoon. Wanneer een Amerikaanse advocaat hen dertig miljoen dollar in het vooruitzicht stelt, worden de dorpelingen hebberig, wantrouwig en agressief. Carmens droom lijkt steeds verder weg.

The Cult Corner sprak Mercedes Stalenhoef vlak voor de première van Carmen Meets Borat op het IDFA te Amsterdam. Lees hier het interview.

gomorra