Jodie Foster krijgt ere-Gouden Palm

"Ik ben gevleid dat Cannes aan mij heeft gedacht en ik ben zeer vereerd om een ​​paar woorden van wijsheid te kunnen delen of een avontuur of twee te delen met een nieuwe generatie filmmakers."
 
In navolging van Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Jean-Pierre Léaud, Agnès Varda en Alain Delon, ontvangt Jodie Foster de ere-Gouden Palm van het filmfestival Cannes als erkenning voor een briljante artistieke reis.
 
Foster is eregast tijdens de openingsceremonie die op dinsdag 6 juli 2021 op het podium van het Palais des festival zal plaatsvinden. Daar trappen de regisseur, actrice en Amerikaanse producent de 74e editie af die op zaterdag 17 juli ten einde loopt na de prijsuitreiking onder voorzitterschap van regisseur Spike Lee.
 
"Cannes is een festival waaraan ik zoveel te danken heb, het heeft mijn leven volledig veranderd," stelt Jodie Foster enkele weken voor het evenement. "Hoewel ik al eerder had geregisseerd, was mijn eerste keer op de Croisette een beslissend moment voor mij. Het is altijd een droom van mij geweest om hier een van mijn films te presenteren. Ik heb zelfs verschillende kansen gehad om mijn droom te vervullen," aldus Foster. "Cannes is een filmfestival van auteur-filmmakers die artiesten eren. En dat waardeer ik enorm."
 
Op 13-jarige leeftijd beklom ze de trap in het Palais Croisette voorTaxi Driver van Martin Scorsese, die dat jaar een Gouden Palm won. Vijfenveertig jaar later keert Jodie Foster terug om een ​​Gouden Palm te ontvangen, dit keer voor zichzelf. Sinds haar debuut in 1976 speelde ze in ongeveer vijftig speelfilms, regisseerde er vier en ontving twee Oscars. Een voor The Accused in 1989 en voor The Silence of the Lambs in 1992. Ze werkte met industrielegendes zoals Robert de Niro, Anthony Hopkins, Mel Gibson, Kristen Stewart, Denzel Washington, en werd gerigisseerd door onder andere David Fincher, Robert Zemeckis, Spike Lee , Alan Parker en Claude Chabrol.