Kaboom Animatie Festival 2021

Big Bang is het thema van het Kaboom Animatie Festival dat online & offline plaats vindt van 31 maart t/m 4 april. Geniet in de bioscoop, op de computer of laptop van het beste dat nationale en internationale topanimators te bieden hebben met 178 films uit 41 landen. Onderstaand enkele hoogtepunten, het gehele programma verschijnt op de website kaboomfestival.nl

Kaboom Animatie Festival, sinds 2019 opvolger en liefdeskind van het Amsterdamse KLIK en Utrechtse Holland Animation Film Festival, brengt de nieuwste en beste (inter)nationale animatieproducties naar het grote en kleine scherm. Een festival dat animatie in al haar geuren en kleuren viert met entertainment die je laat lachen, huilen en huiveren, kunst die je aan het denken zet, designs die verbluffen en experimenten die je uit de tent lokken. Na de vanwege corona afgelaste editie van 2020 keert Kaboom in 2021 terug met een knal.

Themaprogramma Big Bang gebruikt de Oerknal als symbool voor een nieuwe start. Hierin draaien animaties over dinosaurussen en oermensen, klunzige goden en duveltjes uit een doosje naast films over sociale thema’s en vintage juweeltjes op 16 mm. Een kleine greep: Never Like the First Time, The Sexual Life of Dinosaurs, Woman, Le clitoris, Het scheppen van een koe, Tales from the Multiverse & Mythopolis.

Features in Competition
Enkele hoogtepunten uit het programma Features in Competition zijn de anime On-Gaku: Our Sound van Kenji Iwaisawa over drie buitenbeentjes die een band beginnen; crowdpleaser Mosley van Kirby Atkins; My Favorite War van Ilze Burkovska-Jacobsen, waarin zij haar herinneringen aan opgroeien in Letland tijdens de Sovjettijd verbeeldt; The Old Man van Mikk Mägi & Oskar Lehemaa; De beroemde bereninvasie van Sicilië van Lorenzo Mattotti, Marona van Anca Damian; en Gerrit van Dijk – Ik tel mijn tekeningen van Emma Westermann.

Focus on Dutch
Een derde programmaonderdeel is Focus on Dutch Animation 2000-2020 met de meest diverse, confronterende, verleidelijke, oogverblindende en smakeloze Nederlandse animaties van de afgelopen twintig jaar. Laat je verrassen door films zoals Anglobilly, Beak, Cat Meets Dog, Chase, Dolls vs Dictator, Extrapolate, Half a Life, Hot Tea, Mute, Seventeen, Beak, Under the Apple Tree en Wine Wenches.

Focus op Folimage
De Franse studio Folimage, een hoofdrolspeler in de internationale animatiewereld, is in Focus op Folimage vertegenwoordigd met de featurefilms A Cat in Paris en Aunt Hilda en diverse korte films. Daarnaast presenteert Kaboom met Expanded Cinema onder meer een competitie voor virtual reality-projecten, een augmented reality-tentoonstelling en het gratis evenement Open Air Multimedia Night.


Kaboom Animatie Festival vindt plaats van 31 maart t/m 4 april in het Amsterdamse Ketelhuis, terwijl een flinke selectie van de films in diezelfde periode in filmhuizen door het hele land draait. Verder is een groot deel van het programma, omkleed met onder meer interviews en videoboodschappen, tot en met paasmaandag 5 april online te bewonderen wanneer het je uitkomt.  

 

Kaboom Animatie Festival