Karlovy Vary programma bekendVan 4 tot en met 12 juli vindt in het Tsjechische kuuroord Karlovy Vary het 43ste filmfestival van Karlovy Vary plaats. Traditiegetrouw richt dit festival zich met name op de Oost-Europese film, maar de programmeurs hebben een open vizier en presenteren ook dit jaar een zeer interessant programma met juweeltjes uit Europa, Amerika en Azië. Deze 43ste editie wordt geopend met de Hollywood satire What Just Happened van Barry Levinson, waarin de Hollywood filmindustrie op de hak wordt genomen. Acteur Robert De Niro vertolkt de hoofdrol van een filmproducent in de nadagen van zijn carrière. Verder nog met Sean Penn, Catherine Keener, Stanley Tucci, John Turturro en Bruce Willis. Tijdens de openingsceremonie zal aan De Niro de Crystal Globe worden uitgereikt voor zijn bijdrage aan de filmgeschiedenis.

what just happened

Robert De Niro & Barry Levinson

In competitie strijden dit jaar onder andere The Guitar, het regiedebuut van actrice en ‘dochter van' Amy Redford, The Karamazovs van Petr ‘Knoflikari' Zelenka, The Photograph van Nan T. Achnas en La vérité ou presque van de Franse Oscarwinnaar Sam Karmann. Buiten competitie zijn veel films te zien die eerder zijn vertoond tijdens de filmfestivals van Berlijn, Rotterdam, Cannes en Sundance, waaronder Katyn van Andrzej Wajda, Nick Nolte: No Exit van Thomas Thurman, Yippee: A Journey to Jewish Joy van Paul Mazursky en 12 van de beroemde Russische cineast Nikita Michalkov. Slotfilm van Karlovy Vary is de Holywood musical Mamma Mia! met Meryl Streep, Colin Firth en Stellan Skarsgård.

nadine

Monic Hendrickx in Nadine

Net als in de vele andere filmfestivals over de hele wereld, zijn er ook in Tsjechië vele prachtige films ondergebracht in een van de vele speciale programma's. Zo brengt Karlovy Vary dit jaar een eerbetoon aan filmmaker Nicolas Roeg, waarvan onder andere Performance en Bad Timing worden vertoond. Ook de Tsjechische filmmaker Ivan Passer krijgt een eerbetoon met de vertoning van twee van zijn klassiekers uit de Tsjechische New Wave midden jaren zestig. In het onderdeel Focus on the Netherlands zijn films geprogrammeerd als Bluebird (Mijke de Jong), Forever (Heddy Honigmann), Guernsey (Nanouk Leopold) en Nadine (Erik de Bruyn).

dracula

Dracula (1958)

In een speciaal programma rondom muziekfilms zijn er gefilmde portretten te zien van onder andere de IJslandse band Sigur Rós en de Jamaicaanse reggaegrootheid Lee "Scratch" Perry. Tenslotte is er dan nog het programma Midnight Screenings waarin Britse horrorfilms uit de archieven van het British Film Institute worden vertoond, waaronder The Dark Eyes of London (1939) met Bela Lugosi, Dracula (1958) ingeleid door Christopher Lee, The Innocents (1961), Peeping Tom (1960) en Witchfinder General (1968) met Vincent Price. Hier op The Cult Corner zal van 4 tot en met 12 juli ruime aandacht worden geschonken aan dit mooiste filmfestival van Oost-Europa met recensies, verslagen, fotoreportages en interviews. Zie hier voor informatie over Karlovy Vary.