Kristen Stewart juryvoorzitter 2023 Berlinale

De Amerikaanse acteur, scenarist en regisseur Kristen Stewart zal de internationale jury voorzitten op het 73ste Internationale Filmfestival van Berlijn.

“We zijn verheugd dat Kristen Stewart deze belangrijke taak op zich neemt. Ze is een van de meest getalenteerde en veelzijdige acteurs van haar generatie. Van Bella Swan tot de prinses van Wales heeft ze leven gegeven aan eeuwige karakters. Jong, stralend en met een indrukwekkend oeuvre achter zich, is Kristen Stewart de perfecte brug tussen de VS en Europa”, zeggen festivaldirecteuren Mariette Rissenbeek en Carlo Chatrian.

Kristen Stewart wordt beschouwd als een van de grootste jonge talenten van Hollywood. In 1999 debuteerde zij op negenjarige leeftijd. Slechts drie jaar later speelde ze samen met Jodie Foster in David Fincher's Panic Room en kreeg ze meer publieke erkenning. Haar internationale doorbraak kwam met de vijfdelige Twilight-serie (2008–2012). In 2010 woonde ze de Berlinale bij met de onafhankelijke productie Welcome to the Rileys, geregisseerd door Jake Scott. Datzelfde jaar ontving ze de Orange Rising Star Award voor beste nieuwkomer bij de BAFTA's.

In 2014 speelde ze samen met Juliette Binoche in Clouds of Sils Maria, geregisseerd door de Franse auteur Olivier Assayas, en in 2015 werd ze de eerste Amerikaan die de Franse filmprijs César ontving voor haar rol in de film. Ze vervolgde haar werk met Assayas in 2016 aan Personal Shopper, waarin ze de hoofdrol speelde. Kristen Stewart is uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande internationale acteurs. Momenteel werkt ze aan haar lange regiedebuut, de verfilming van de bestseller 'The Chronology of Water' van Lidia Yuknavitch.

Het 73ste Internationale Filmfestival van Berlijn vindt plaats van 16-26 februari 2023.