Lifetime Achievement Award voor DardennesTer ere van hun bijzondere oeuvre krijgen Luc en Jean-Pierre Dardenne een Lifetime Achievement Award uitgereikt tijdens Film by the Sea.

Luc Dardenne neemt in Vlissingen, mede namens zijn broer, de award persoonlijk in ontvangst op zaterdagavond 20 september. De meest recente film van de gebroeders Dardenne, Le Silence de Lorna gaat tijdens het festival in première. De Lifetime Achievement Award van Film by the Sea werd eerder uitgereikt aan Ettore Scola (2003), Saul Zaentz en Milos Forman (2004), Istvan Szábo (2005), Jonathan Demme (2006) en Volker Schlöndorff (2007).

De gebroeders Dardenne schrijven, produceren en regisseren hun eigen films, die zich vaak afspelen in de sociaal zwakkere klassen uit de Belgische samenleving. Met hun betrokken films bepalen ze mede het gezicht van de hedendaagse cinema en oogsten ze internationaal veel waardering.

Tweemaal won het duo een Gouden Palm in Cannes: voor hun films Rosetta (1999) en L'Enfant (2005). Tijdens het festival, dat loopt van 12 tot en met 21 september in Vlissingen, is er een retrospectief van het werk van de gebroeders Dardenne te zien. Ondermeer La Promesse (1996), Rosetta (1999), Le Fils (2002) en L'Enfant (2005) worden vertoond.

Dardennes