Mark Cousins wint nieuwe EFA-award

Ter gelegenheid van de 33ste European Film Awards-uitreiking op 12 december introduceert de European Film Academy een nieuwe prijscategorie: de EFA-award voor Innovative Storytelling. In deze eerste editie wordt de prijs uitgereikt aan regisseur Mark Cousins voor WOMEN MAKE FILM: A NEW ROAD MOVIE THROUGH CINEMA.

Met deze onderscheiding wil de European Film Academy hulde brengen aan een baanbrekende documentaire geproduceerd door Hopscotch Films uit Schotland. Deze 14-uur durende odyssee laat de kijker kennismaken met een groot aantal vrouwelijke filmmakers die ondanks hun grote kwaliteit vaak over het hoofd worden gezien. Aan de hand van bijna duizend filmfragmenten uit zes continenten over een periode van dertien decennia, vraagt Mark Cousins hoe films worden gemaakt, opgenomen en gemonteerd; hoe verhalen worden gevormd en hoe films leven, liefde, politiek, humor en dood verbeelden, allemaal door de lens van enkele van de grootste regisseurs ter wereld. Allemaal vrouwen.

De European Film Academy introduceert deze nieuwe categorie om de veranderingen in het filmlandschap weer te geven en om de grote innovatieve prestaties op het gebied van Europese storytelling te vieren. “De geschiedenis van de cinema is, sinds de eerste film meer dan een eeuw geleden, grotendeels vanuit het mannelijke perspectief beschreven”, aldus EFA-voorzitter Mike Downey. “Mark Cousins epische en uiterst belangwekkende WOMEN MAKE FILM is niet alleen een langverwacht herstel van de balans, maar vooral een op zichzelf staande inspirerende geschiedenis van de cinema.

De film brengt de vrouwelijke regisseurs terug waar ze thuishoren: in het epicentrum van het filmverhaal. En toch is het veel meer dan dat: het is een alternatieve filmschool die ons door het prisma van de vrouwelijke blik de thema’s en technieken van cinema leert, maar alleen vrouwelijke filmmakers als voorbeeld gebruikt. EFA is er trots op de EFA-award voor Innovative Storytelling uit te reiken aan Mark Cousins, de regissur van WOMEN MAKE FILM.

Mark Cousins zal als eregast van de Euopean Award-ceremonie zaterdag 12 december de prijs in ontvangst nemen.

 

 

 WOMEN MAKE FILM: A NEW ROAD MOVIE THROUGH CINEMA