MARTYRS Beste Europese Fantastische Film


De 2009 Méliès d'Or voor Beste Europese Fantastische Film gaat naar het Franse MARTYRS. Regisseur Pascal Laugier was aanwezig op het Sitges International Fantastic Film Festival in Spanje, waar hij de prijs in ontvangst mocht nemen tijdens de Méliès d'Or Award Ceremony op 5 oktober jl.

De 2009 Méliès d'Or voor Beste Europese Fantastische Korte Film gaat dit jaar naar COLD AND DRY (Tørt og kjølig) van de Noor Kristoffer Joner. De winnaar was voorgedragen door het Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival, Nederland


Eerdere winnaars van de Gouden Méliès (speelfilm) waren onder andere: Let The Right One In / Låt den Rätte Komma In van Tomas Alfredson (Zweden), The Day of the Beast / El Dia de la Bestia van Alex de la Igelsias (Spanje), The Nameless / Los sin Nombre van Juame Balagueró (Spanje), Possessed / Besat van Anders Rönnow-Klarlund (Denemarken), The Green Butchers / De Grönne Slagtere van Anders Thomas Jensen (Denemarken), Princess van Anders Morgenthaler (Denemarken), Adam's Apples / Adams Aebler van Anders Thomas Jensen (Denemarken) en Code 46 van Michael Winterbottom (GB).

De Méliès d'Or bestaat sinds 1996 en is uniek: het is de enige filmcompetitie die wordt georganiseerd door samenwerkende festivals in Europa. Zowel speelfilms als korte films nemen aan deze competitie deel.

Negen speelfilms dongen mee naar de 2009 Méliès d'Or voor Beste Europese Fantastische Film. Deze films hebben allen een Méliès d'Argent gewonnen bij één van de aangesloten leden van de European Fantastic Film Festivals Federation.

Sauna (Annti-Jussi Annila, Finland, 2008)
Méliès d'Argent winnaar van Brussels Intl. Fantastic Film Festival (België)

Moon (Duncan Jones, GB, 2009)
Méliès d'Argent winnaar van Espoo Ciné Intl. Film Festival (Finland)

Mum and Dad (Steven Shell, GB, 2008)
Méliès d'Argent winnaar van Fanomenon - Leeds Intl. Film Festival (United Kingdom)

Butterfly Zone (Luciano Capponi, It, 2009)
Méliès d'Argent winnaar van Fantafestival (Italië)

Absurdistan (Veit Helmer, Duitsland, 2008)
Méliès d'Argent winnaar van Fantasporto - Oporto Intl. Film Festival (Portugal)

Left Bank (Pieter Can Hees, België, 2008)
Méliès d'Argent winnaar van Neuchâtel Intl. Fantastic Film Festival (Switzerland)

Before the Fall (Javier Gutiérrez, Spanje, 2008)
Méliès d'Argent winnaar van Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival (Nederland)

Martyrs (Pascal Laugier, Canada/Frankrijk, 2008)
Méliès d'Argent winnaar van Sitges Intl. Film Festival of Catalonia (Spanje)

A Town Called Panic (Stéphane Aubier/Vincent Patar, België/Frankrijk/Luxemburg, 2009)
Méliès d'Argent winnaar van Lund Intl. Fantastic Film Festival (Zweden)

Met het organiseren van de Méliès d'Or competitie wil de Federatie de kwaliteit en originaliteit van Europese cinema in de schijnwerpers zetten en als leidraad fungeren voor de vernieuwing van de genrefilm in het gehele continent, of dit nu Spanje, Frankrijk, Scandinavië, of elders is.


De European Fantastic Film Festival Federation ziet zichzelf ook als een hecht netwerk van festivals dat de circulatie van films onder zijn leden faciliteert. Op dit moment zijn 21 filmfestivals uit 16 landen aangesloten, inclusief ondersteunende leden in Azië en Noord-Amerika. Elk festival fungeert als een nationale antenne. De Federatie streeft ernaar een belangrijke, zo niet essentiële, factor in het culturele en economische circuit van de Europese Fantastische Film te worden.

martyrs