Masterclass met Simon BoswellMasterclass ‘HET LUISTEREND OOG' door Simon Boswell. Op maandag 19 april a.s. zal de Britse filmcomponist Simon Boswell bij Imagine te gast zijn voor een masterclass over de complexe, vaak wat onderbelichte relatie tussen filmbeeld en filmmuziek.

Zelfs een vluchtige blik op zijn omvangrijke filmografie leert dat Simon Boswell (Londen, 1956) een zwak heeft voor de eigenzinnigste talenten uit de filmindustrie, waar ook ter wereld. Zijn eerste score componeerde hij in 1985 voor de Italiaanse horrormeester Dario Argento (Phenomena, zie foto), maar ook de Chileen Alejandro Jodorowsky (Santa Sangre), de Spanjaard Alex de la Iglesia (Perdita Durango), de Amerikaan Michael Hoffman (A Midsummer Night's Dream), de Noor PÃ¥l Sletaune (Naboer) en de Britten Richard Stanley (Hardware, Dust Devil), Clive Barker (Lord of Illusions) en Danny Boyle (Shallow Grave) deden een beroep op hem.

Uiteraard zal tijdens de masterclass de samenwerking met genoemde regisseurs uitvoerig aan de orde komen. Daarnaast presenteert Boswell, in zijn eigen woorden, ‘een serie clips waarin ik een speech van Tony Blair op verschillende manieren van muziek voorzie om aan te tonen hoe politiek en het tv-nieuws tot propaganda-instrument kunnen worden gemaakt. Ook heb ik video-opnamen van 9/11 op muziek gezet om te laten zien hoe fictie en werkelijkheid door elkaar kunnen lopen.

Maandag 19 april, Kriterion 1, 16:00 uur. Gratis kaarten verkrijgbaar aan de kassa van Kriterion.

SYMPOSIUM ‘EASTERN PROMISES'
Naar aanleiding van het themaprogramma ‘Eastern Promises' organiseert Imagine op zondag 18 april a.s. een ontmoeting tussen drie Oost-Europese regisseurs en de Servische filmjournalist Vladan Petkovic (o.a. Screen International).

Deelnemers zijn de Hongaren Arpad Sopsits en Roland Vranik en de Serviër Mladen Djordevic, van wie tijdens het festival respectievelijk The Seventh Circle, Transmission en The Life and Death of a Porno Gang zijn te zien.

Het IJzeren Gordijn tussen West- en Oost-Europa viel ca. 1990, maar heeft die gebeurtenis ons ook grotere kennis van de Oost-Europese fantastische film gebracht? Dat we feitelijk beter op de hoogte zijn van de Aziatische fantastische cinema dan van die uit gebieden die geografisch gezien ‘naast de deur' liggen, onderstreept het belang van dit symposium.

Hoe makkelijk of moeilijk is het om in Hongarije en Servië fantastische films gefinancierd te krijgen? Voelen de regisseurs zich überhaupt vertegenwoordigers van het genre? Waar halen ze hun inspiratie vandaan? En speelt het communistische verleden nog een rol in hun werk?


Hopelijk verschaffen de antwoorden op deze en andere vragen meer inzicht in een filmindustrie en -cultuur waar wij in het Westen eigenlijk bedroevend weinig van afweten.

Zondag 18 april, Kriterion 1, 14:10 uur. Voertaal: Engels. Gratis kaarten verkrijgbaar aan de kassa van Kriterion.

PROGRAMMA ONLINE EN KAARTVERKOOP
Vanaf woensdag 24 maart staat het programma online op www.imaginefilmfestival.nl

Donderdag 25 maart 12.00 start de online kaartverkoop.

phenomena