Monos openingsfilm van Imagine 2019

Dit jaar opent het Imagine Film Festival voor de allereerste keer met een Nederlandse coproductie. Op 10 april is de openingsfilm van de 35ste editie van het filmfestival Monos. In Monos volgen we een troep guerrillastrijders, allen tieners, met hun eigen rituelen, drugs, wapens, een koe en een gijzelaar. Een genadeloos, wild verhaal over leiderschap, afbrokkelende controle en overlevingsdrang aan de grenzen van de beschaafde wereld. De publieksopening van Imagine is de zombiekomedie Little Monsters en het festival sluit af met het Canadese Freaks.

Voor de opening van Imagine heeft het festival voor het eerst gekozen voor een Nederlandse coproductie. De thriller Monos is een film van de Braziliaanse regisseur Alejandro Landes, waarvan het Amsterdamse Lemming Film de Nederlandse coproducent is. Monos had zijn wereldpremière op het Sundance-festival, waar hij werd bekroond met de World Cinema Dramatic Special Jury Award. De film was ook te zien in de Panorama-sectie van de Berlinale en heeft onlangs de publieksprijs gewonnen tijdens het filmfestival van Cartagena.

Het camerawerk is van de Nederlandse Jasper Wolf (Niemand in de Stad, Aanmodderfakker) en voor de soundtrack tekende Mica Levi (Under the Skin). De film werd ondersteund door het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam, het Nederlands Filmfonds en the Netherlands Production Incentive.

De publieksopening van Imagine 2019 is de Europese première van de Australische zombiekomedie Little Monsters. Daarin geeft de aan lager wal geraakte muzikant Dave zich op als vrijwilliger voor een schooluitje, voornamelijk vanwege de aantrekkelijke lerares Caroline. Wanneer het gezelschap eenmaal is gearriveerd, wordt het park overvallen door een groep zombies. Terwijl Caroline de kinderen in veiligheid brengt, moet Dave de zombies te lijf. Een zoet verhaal met spervuur aan grappen en bloederige gore met in de hoofdrol Lupita Nyong’o (12 Years a Slave, Us, Black Panther).

Het Imagine Film Festival sluit af met Freaks. De film is het verhaal van een jong meisje dat door haar vader binnenshuis wordt gehouden, omdat de buitenwereld het op ‘ons soort’ gemunt zou hebben. Een psychologische sci-fi thriler, met Bruce Dern (Nebraska, The Hateful Eight) en Emile Hersch (Into the Wild, Milk).

Monos wordt op 5 september uitgebracht door Gusto Entertainment. Little Monsters en Freaks worden later dit jaar uitgebracht door Splendid Film.

 

De kaartverkoop is inmiddels gestart. Bekijk hier het blokkenschema: https://imaginefilmfestival.nl/programma/blokkenschema/

 

 

Monos