Movies that Matter kiest focusland Turkije

Het Movies that Matter Festival, één van 's werelds meest toonaangevende mensenrechtenfilmfestivals, vindt dit jaar plaats van 22 maart t/m 30 maart.

Zoals ieder jaar staan de zalen van Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui negen dagen lang met ruim 90 films, programma’s en debatten in het teken van mensenrechten, maatschappelijke onderwerpen en de geëngageerde film. Dit jaar staat Turkije als land centraal: met roerige verkiezingen en de allesverwoestende aardbeving nog in het achterhoofd, ziet het festival aanleiding voor een sterk filmprogramma, panels en tentoonstellingen.

'De idealistische hoop dat het overgrote deel van de wereldbevolking in relatieve vrede zou kunnen leven, lijkt verder weg dan ooit. Net als ieder jaar zetten we film in als ‘wapen’ om de wereld een klein beetje beter te maken. Dit jaar doen we dat met een focusland Turkije. Ruim een jaar na een van de grootste aardbevingen ooit in Turkije, lijkt deze ramp vergeten te zijn. Uiteraard besteden we ook aandacht aan tal van mensenrechtenthema’s; femicide, censuur en schendingen van vrouwen- en lhbtqi-rechten,' aldus Margje de Koning, artistiek directeur.

Competities
Het Movies that Matter Festival reikt in totaal negen awards uit in verschillende competities. In Activist worden documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers vertoond. Camera Justitia zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die de blik op mensenrechten verruimen.