Narcosis nieuwe Nederlandse Oscarinzending

De speelfilm NARCOSIS is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden naar de Academy Awards voor de categorie International Feature Film. De film werd uit 11 aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie bestaande uit 20 afgevaardigden van verschillende filmbrancheverenigingen en organisaties binnen de Nederlandse filmindustrie.

Op 21 december maakt de Academy de shortlists bekend en op 24 januari worden de nominaties in alle categorieën bekend gemaakt. De Oscaruitreiking vindt plaats op 12 maart 2023. NARCOSIS gaat tijdens het aankomende Nederlands Filmfestival in première en wordt op 20 oktober door distributeur September Film uitgebracht in Nederlandse bioscopen en filmtheaters.

NARCOSIS is de debuutfilm van Martijn de Jong en hij schreef het scenario samen met Laura van Dijk. De hoofdrollen worden gespeeld door Thekla Reuten en Fedja van Huêt. De film is geproduceerd door OAK Motion Pictures in coproductie met NTR en is ondersteund door het Nederlands Filmfonds en Netherlands Film Production Incentive.

Synopsis
Een hecht gezin raakt ontwricht wanneer de vader tijdens een professionele duik niet meer bovenkomt. Geen begrafenis, geen afscheid, alleen een huis vol herinneringen. Gebukt onder het ongrijpbare verlies, ontwijkt Merel de dood van haar man en alles wat er mee te maken heeft. Haar jonge kinderen raken hierdoor verstrikt in hun zoektocht naar antwoorden, waardoor het gezin uiteindelijk hard tot stilstand komt. Merel heeft geen andere keuze dan het verlies op haar eigen unieke manier onder ogen te komen, om samen weer aan een nieuw leven te kunnen beginnen.