Nederlandse film wint in LocarnoNOTHING PERSONAL, het Engelstalige speelfilmdebuut van de Nederlandse Urszula Antoniak (scenario en regie), met in de hoofdrollen Lotte Verbeek (LINKS) en de acteur Stephen Rea (THE CRYING GAME), is de grote winnaar geworden van het Internationale Filmfestival van Locarno, een van de belangrijkste podia van de artistieke film.

De film kreeg zaterdagavond 15 augustus maar liefst zes prijzen. De prijs voor het Beste Debuut bestaande uit de Zilveren Luipaard Award en een bedrag van 30.000 Zwitserse franken (toegekend aan regisseur en producent), een Luipaard voor Lotte Verbeek in de categorie Beste Actrice, de Internationale Persprijs (FIPRESCI), de Youth Jury Award bestaande uit een geldbedrag van 6.000 Zwitserse franken, de CICAE Award van de International Art & Essay Cinema Confederation en de Eucumenical Special Mention Award. Nooit eerder won een film tijdens dit festival zoveel prijzen. Naast Urszula Antoniak en Lotte Verbeek waren ook producent Reinier Selen en coproducent Floor Onrust bij de prijsuitreiking aanwezig.

NOTHING PERSONAL was in Locarno geselecteerd voor de hoofdcompetitie die achttien films telde. Ook bij de programmeurs van de internationale filmfestivals van Karlovy Vary (Competition), Venetië (Venice Days) en Rome (Official Selection) viel de film al erg in de smaak, maar Antoniak en de producenten kozen voor Locarno.

De Nederlandse première vindt plaats op 26 september tijdens het 29e Nederlands Film Festival in Utrecht. Eind dit jaar wordt NOTHING PERSONAL in de Nederlandse filmtheaters verwacht. Distributie: Cinema Delicatessen.

nothing personal