Negatieve recensies: Gouden Film


Ondanks de louter negatieve recensies in alle dag- en filmbladen heeft DE HEL VAN '63 van Steven de Jong toch de status van Gouden Film bereikt. Binnen tien dagen hebben meer dan 100.000 bezoekers de film in de bioscoop gezien. DE HEL VAN '63 staat na AVATAR, ALVIN EN DE CHIPMUNKS 2 en ANUBIS EN DE WRAAK VAN ARGHUS stevig op nummer 4 in de Top 20 van best bezochte films. In met name de provincie is de film favoriet. Maandag 28 december wordt de Gouden Filmtrofee uitgereikt aan regisseur Steven de Jong en enkele acteurs.

De film is geregisseerd door Steven de Jong (Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe), naar een scenario dat mede gebaseerd is op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser. Het verhaal van de film speelt zich af tegen de achtergrond van de Elfstedentocht van 1963. FilmTotaal zag "houterige dialogen, slecht acteerwerk, weinig subtiliteit", Cinema.nl concludeert na een matig begin: "Je hoopt nog even dat de belegen humor en meligheid geen vat krijgt op de schaatsstrijd, maar het wordt nog veel erger." en Het Parool schrijft "Regisseur Steven de Jong houdt in de Nederlandse filmwereld in zijn eentje de Swiebertje-school van acteren omhoog. We zien acteurs als Cees Geel (zou een prima Bromsnor zijn, trouwens), Dirk Zeelenberg, Chantal Janzen (ligt de halve film een kind te baren) en Chris Zegers worstelen met de enorme clichés waarmee het script ze heeft opgezadeld."

Naast hoofdrollen voor Cas Jansen (Henk Brenninkmeier), Lourens van den Akker (Sjoerd Lelkama), Chris Zegers (Kees Bartels) en Chava voor in 't Holt (verpleegkundige Annemiek) spelen ook onder meer Willeke van Ammelrooy (Moeder Will), Dirk Zeelenberg (Verslaggever Jack), Cees Geel (Sergeant korporaal Hoeks), Lottie Hellingman (Annie), Peggy Vrijens (Joke) en Pierre Bokma (Commissaris van de Koningin) in de film mee.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

hel van '63