Nieuwe productiemaatschappij House Of Netherhorror



Tijdens het filmfestival van Cannes is deze week de oprichting bekend gemaakt van ‘House of Netherhorror', een nieuwe productiemaatschappij die zich exclusief gaat toeleggen op het maken van Nederlandstalige horrorfilms.


House of Netherhorror is een initiatief van producenten Jan Doense en Herman Slagter, die voor 2010 een eerste slate van vier titels op stapel hebben staan. Eind vorig jaar namen producenten Jan Doense (Film Events, Amsterdam) en Herman Slagter (Riverpark Film, Rotterdam) het initiatief tot een rondetafelgesprek waaraan diverse getalenteerde Nederlandse filmmakers met een voorliefde voor het horrorgenre deelnamen. Hieruit ontstond het plan om de handen ineen te slaan voor vier low-budget horrorfilms, die als pakket gefinancierd en geproduceerd zullen worden.


Hoewel het horrorgenre al jarenlang populairder dan ooit is en ook de Europese horrorfilm momenteel bloeit als nooit tevoren, wil het in Nederland maar niet lukken een traditie in dit genre op te bouwen. Dick Maas' grensverleggende film DE LIFT, die in 1984 op het prestigieuze filmfestival van Avoriaz de grote prijs in de wacht sleepte, was jarenlang een witte raaf. Enkele uitzonderingen daargelaten (DE JOHNSONS, INTENSIVE CARE) werden er sindsdien geen lange ‘Nederhorrorfilms' gerealiseerd.


Totdat in 2006 DOODEIND en SL8N8 in de bioscopen verschenen en min of meer gelijktijdig WOENSDAG, HORIZONICA en COMPLEXX op DVD werden uitgebracht."Daarna werd het helaas weer angstwekkend stil", aldus Jan Doense, die vorig jaar bij zijn afscheid als directeur van het Amsterdam Fantastic Film Festival geridderd werd voor zijn jarenlange lobbywerk voor het horrorgenre. Doense ziet het als een logische stap om zich na zijn festivalcarrière nu in te zetten voor het maken van horrorfilms in eigen land.


Voor de eerste slate van House of Netherhorror zijn de volgende vier projecten geselecteerd:


BIJLMER VOODOO

Een film van Barend de Voogd (ZOMBEER) en Erwin van den Eshof (DOODEIND). Een vluchtelingenadvocate raakt in Amsterdam Zuid-Oost verzeild in een duistere wereld van mensenhandel, slavernij en voodoo.


GROENE TANDEN

Een film van Chris W. Mitchell (THE PRODIGAL SON, BIRTHDAY BOY). Een groep wildkampeerders strandt in het bos en raakt in de greep van een mythologisch wezen, dat huist op de bodem van een meertje.


NIEUW BLOOD
Een film van Edwin Visser en Frank van Geloven (NECROPHOBIA, SL8N8). Een geheim onderzoek naar een revolutionair geneesmiddel tegen kanker en Aids leidt tot een epidemische uitbraak van vampirisme.


KINDEREN VAN HET VEEN

Een film van Richard Raaphorst (ZOMBI 1, POPO). Een gezin dat de drukte van de grote stad verruild heeft voor de rust van het platteland, raakt in de problemen wanneer de vader onder de invloed raakt van hallucinerende paddenstoelen.

Meer info: http://www.houseofnetherhorror.nl/

house of netherhorror