Nominaties Louis Hartlooper Prijs 2021

De jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt op zaterdag 25 september tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt.

De prijs wordt voor de zeventiende keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.

 

Procedure

Elke deelnemende filmvakvereniging (te weten NAPA (voorheen FPN en DPN), DDG, NSC, en Netwerk Scenarioschrijvers) heeft uit eigen gelederen een representant gekozen die zitting neemt in de jury, die bestaat uit vijf leden. Zoals gewoonlijk is het Genootschap in juni gekomen tot een shortlist van genomineerde publicaties. De tweede week van september komt de jury bijeen om de winnende publicatie te selecteren. Tijdens de uitreiking van de prijs is de jury aanwezig om de jurykeuze toe te lichten.

 

Shortlist genomineerde publicaties

De vijf genomineerde publicaties voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2021 zijn (in alfabetische volgorde):

Alle remmen los! Een afdaling in de riolen van de pulpcinema uit de wilde jaren zeventig - Jan Verheyen, Hautekiet, Antwerpen/Amsterdam, 2020

Baron Jack - Hollywoods favoriete nazi - Ruud den Drijver, Baltimore Publications, Amsterdam, 2021

Filmjaarboek 2020/2021 - Mariska Graveland en Hans Beerekamp (redactie), Amsterdam University Press i.s.m. Stichting Filmuitgaven, Amsterdam, 2021

De Filmkrant - Ronald Rovers (hoofdredactie), Stichting Fuurland, Amsterdam, 2021

Op zoek naar Soldaat van Oranje: De geschiedenis van de Nederlandse filmklassieker - Bart Juttmann, Uitgeverij International Theatre & Film Books, Amsterdam, 2020

 

Het Louis Hartlooper Genootschap

Het Louis Hartlooper Genootschap is gelieerd aan het Louis Hartlooper Complex (LHC) en de bijbehorende Stichting. Dit genootschap kent een wisselende samenstelling en bestaat uit tenminste zeven filmmakers en filmprofessionals die regelmatig bijeenkomen. Dit genootschap heeft in 2005 de Louis Hartlooper Prijs geïnitieerd. Het genootschap stelt zonder ruggespraak en in volstrekte onafhankelijkheid de shortlist samen, waaruit representanten van de filmvakorganisaties uiteindelijk de winnaar kiezen.

 

Louis Hartlooper Prijs