Oost-Duitse science-fiction in Filmmuseum


Het Filmmuseum vertoont in november films en documentaires die een unieke kijk bieden op de Oost-Duitse filmgeschiedenis en het dagelijkse leven in de DDR.

Een aantal regisseurs van het Oost-Duitse staatsfilmbedrijf DEFA (Deutsche Film AG) testte in de jaren zestig de grenzen van de censuur af. Ze maakten films die zich buiten het stramien begaven van de gangbare DDR-filmproductie. Vanwege de aangescherpte censuur belandde in 1965 bijna de volledige DEFA-jaarproductie op de plank. In 1990 werden deze ‘verboden films van 1965' voor het eerst vertoond tijdens het filmfestival van Berlijn.

Vrijdag 13 november vertoont het Filmmuseum de bizarre cultfilm EOLOMEA uit 1972, een sciencefictionfilm op marxistisch-leninistische grondslag. In de DDR in die tijd niet ongebruikelijk, want maar liefst drie soortgelijke SF-producties rolden er destijds uit de DEFA-studio's. Geen meesterwerken, maar wel vermakelijk en een tikje curieus. EOLOMEA heeft daarnaast een extra troef, want daarin speelt niemand minder dan Cox Habbema de hoofdrol. Habbema woonde lange tijd in Oost-Berlijn, waar ze als actrice verbonden was aan het Deutsches Theater. Ook speelde ze in meerdere DEFA-producties.

In EOLOMEA speelt Habbema dokter Scholl, leider van het ruimtestation Earth-Center, moet zij de plotselinge verdwijning van acht ruimteschepen onderzoeken. De film wordt vertoond in aanwezigheid van Cox Habbema. Na de voorstelling is er een Q&A met Habbema geleid door cultkenner Jan Doense.

Filmmuseum (Amsterdam)    Aanvang: 19:00     Entree: € 7,80

Eolomea