Pino Donaggio, componist van OorlogswinterMet de verfilming van Oorlogswinter, het beroemde jeugdboek van Jan Terlouw heeft regisseur Martin Koolhoven zijn beste film afgeleverd, en verzamelde daarvoor een crew om zich heen met enkele van de meest getalenteerde professionals uit de Nederlandse filmwereld: de scenaristen Mieke de Jong en Paul Jan Nelissen, cameraman Guido van Gennep, editor Job ter Burg en productie designer Floris Vos.

Om deze indrukwekkende lijst met glans af te sluiten, vroeg Koolhoven voor de filmmuziek van Oorlogswinter de Italiaanse componist Pino Donaggio, bekend van zijn muziek voor Don't Look Now, Carrie, Dressed to Kill, Blow Out en Body Double. The Cult Corner sprak Donaggio in Amsterdam, de dag na de galapremière van Oorlogswinter in filmtheater Tuschinski.

Lees hier het interview.

_______________________________________________________

La Graine et le Mulet wint Prix Fipresci

graine et le mulet

De European Film Academy, EFA Productions en de internationale federatie van filmcritici (Fipresci) hebben bekendgemaakt dat de European Film Academy Critics’ Award 2008, de Prix Fipresci, dit jaar gaat naar Abdellatif Kechiche voor La Graine et le Mulet.

Zoals Fipresci’s Hassouna Mansouri, directeur van het departement voor African Affairs verwoordt, “door de prijs dit jaar aan Abdellatif Kechiche toe te wijzen erkent de internationale federatie van filmcritici een auteur in de meest pure betekenis van het woord. De award prijst niet alleen alle filmmakers die vaak vanwege hun afkomst in de marge moeten opereren, maar erkent bovenal het talent van diegenen die zich verbonden hebben met een onderscheidende en onafhankelijke cinema; diegenen die opstaan tegen de grootmachten die het beeld van de industrie bepalen. Met low-budget films – die ook moeilijk te financieren zijn - is Kechiche betrokken bij een strijd die klassieke teksten zoals die van Marivaux laat samenvloeien met de (Noord-Afrikaanse) straattaal van Nice, de stad waar hij opgroeide.”

De prijs wordt zaterdagavond 6 december in Kopenhagen uitgereikt tijdens de 21ste European Film Awards Ceremony.

pino donaggio