Previously Unreleased in Filmmuseum


Het Filmmuseum presenteert in het zomerprogramma Previously Unreleased van 19 juni t/m 17 september dertien films die niet in Nederland te zien zijn geweest, ondanks onderscheidingen op prestigieuze festivals.

Zo kreeg 4:30 (2005) van de Singaporese filmmaker Royston Tan de hoofdprijs van het filmfestival van Bratislava en won This Is England (2006) van do-it-yourself regisseur Shane Meadows een BAFTA Award. Tamara Jenkins' tragikomedie The Savages viel op internationale festivals veelvuldig in de prijzen en kreeg daarnaast twee Oscar-nominaties (voor de acteerprestaties van Laura Linney en het scenario) én een Golden Globe-nominatie (voor acteur Philip Seymour Hoffman). Ook de debuutfilm El cielo, la tierra y la lluvia (2008) van de Argentijn José Luis Torres Leiva kreeg lof toegezwaaid (Fipresci-prijs van de filmkritiek op het International Film Festival Rotterdam), maar was daarna niet in de Nederlandse bioscopen te zien.

Net als vorig jaar toont de Previously Unreleased-selectie een bonte waaier aan onderwerpen. Op het programma staan zowel een poëtische vertelling over existentiële eenzaamheid (El cielo, la tierra y la lluvia), een surrealistische roadmovie (Small Gods, 2007, van de Belg Dimitri Karakatsanis), de scherpzinnige horrorkomedie The Bothersome Man van Jens Lien uit 2005 (zie foto), het naturalistische drama Keane (2004) van Lodge Kerrigan - de maker van het veelgeprezen Claire Dolan -, als de zwarte komedie Occident (2002) van de Roemeen Christian Mungiu. Ook is er een klassieker te zien: het drama La chambre verte (1978, met Nathalie Baye) van de Franse meesterregisseur François Truffaut.

Van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul heeft het Filmmuseum Syndromes and a Century (2006) aangekocht voor de collectie. Diens eerdere film Tropical Malady (2004) - waarin een Thaise soldaat een romance beleeft met een boerenjongen - won zelfs de juryprijs van het Cannes-filmfestival. Toch is de Thaise filmmaker in Nederland een grote onbekende.

Het programma wordt gecompleteerd door het emotionele liefdesverhaal Euphoria (2006) van de Russische debutant Ivan Vyrypayev, de frisse twintigersfilm Dagen zonder lief (2007) van de Belg Felix van Groeningen - met weemoedige, jazzy soundtrack van Jef Neve - en nog een Argentijnse film: El aura (2005), de tweede lange speelfilm van Fabián Bielinsky. Kort na voltooiing van deze intelligente film noir - over een eenzame taxidermist die fantaseert over de perfecte misdaad en uiteindelijk de daad bij het woord voegt - overleed Bielinsky aan een hartaanval, pas 47 jaar oud.

bothersome man