Prijsuitreiking 48 Hour Film Project


Op donderdag 12 juni zijn in het Amsterdamse Rozentheater de prijzen uitgereikt aan de winnende makers van de tweede editie van het 48 Hour Film Project Amsterdam. Dit project heeft zijn oorsprong in 2001 toen de Amerikaanse filmmaker Mark Ruppert op het idee kwam om een competitie te organiseren om filmmakers de kans te geven om binnen een zeer korte tijd een film te maken, die vervolgens wordt vertoond en wellicht in de prijzen valt. Zo stimuleert en promoot het project filmmaken waarbij de nadruk ligt op teamwork en op het doen in plaats van het praten. Dit jaar vindt de competitie plaats in meer dan 70 steden over de hele wereld.

Om te voorkomen dat mensen van te voren al kunnen werken aan de film, heeft het 48 Hour Film Project een aantal spelregels waar de makers zich aan moeten houden. Zo kregen afgelopen vrijdagavond 30 mei de dertig aangemelde teams namelijk drie elementen die in hun films moesten voorkomen: een aap, de zin ‘Welke rol heb jij hierin gehad?' en het personage Anne Kattenkruid. Daarnaast kreeg ieder team een genre opgelegd waarbinnen ze hun film moesten maken. Op zondagavond 1 juni moesten alle teams hun film inleveren, en maar liefst 24 teams lukte dat.

De jury bestond dit jaar uit acteur Joep Sertons, filmmaker en filmredacteur Barend de Voogd, sounddesigner Michel Schöpping en Filmmuseum medewerker en filmredacteur Ronald Simons. De prijs voor Beste Film ging -net als vorig jaar- naar Kristjan Knigge voor zijn film Luwte waarin een dochter tijdens een zeilweekeinde wraak neemt op haar vader. De tweede prijs ging naar het mooi geproduceerde Picture Perfect van Melissa Nieveld, waarin Birgit Schuurman en Jelka van Houten twee paparazzi een koekje van eigen deeg geven. Beste Regie was er voor Henk Haselager voor zijn prachtige film Anne. Haselager won vorig jaar overigens de 48 Hour Film Project editie van Utrecht.