Regained duikt geschiedenis in
Regained, regulier onderdeel binnen het Signals-programma van International Film Festival Rotterdam, is gewijd aan de geschiedenis van film vanuit een hedendaags gezichtspunt. Behalve actuele nieuwe documentaires biedt Regained een rijk menu van vernieuwend werk met filmhistorie als hoofdingrediënt. In het kader van Regained verwelkomt IFFR onder meer avantgarde maestro's Tony Conrad en Michael Snow, en de Hongaarse filmmaker György Pálfi.
Een pronkstuk binnen Regained's schatkist is Shivendra Singh Dungarpur's Celluloid Man, een documentaire over filmhistoricus P.K. Nair, de belichaming van het Indiase filmgeheugen. Regained brengt ook een ode aan drie invloedrijke en eigenzinnige filmmakers die onlangs zijn overleden: de Britse filmmaker Stephen Dwoskin (IFFR Filmmaker in focus in 2006), de Franse filmmaker Marcel Hanoun en de Japanse videokunstenaar Stom Sogo. Allen volgden een intiem, persoonlijk en tegendraads traject binnen de filmwereld. Sogo's Super8-films worden voor het eerst aan het publiek getoond, voordat ze naar het Anthology Film Archive gaan.
Een verrassende ontdekking is afkomstig van Cary Kehayan. Zijn documentaire toont de private homowereld van Avery Willard, filmmaker/pionier uit de jaren zestig in New York. Aan de andere zijde van het brede Regained-aanbod bevinden zich de nieuwe werken van Phillip Solomon (een reprise van Warhol's Empire, uitsluitend samengesteld uit computergame-beelden) en Jason Simon's tentoonstelling Festschrift for an Archive, een project over de sluiting van MoMA's Film Still Archive in New York.
Ongezien en onbekend
Regained besteedt bijzondere aandacht aan twee oorspronkelijke meesters van de avant-garde film die prominent aanwezig zijn in de hedendaagse kunstwereld. Tony Conrad heeft onlangs een omvangrijke serie video-opnamen uit de jaren 1972 tot en met 2003 gerestaureerd en opnieuw gemonteerd. De selectie die Conrad voor de gelegenheid presenteert, toepasselijk getiteld Bouncing off the Walls, illustreert vele aspecten en verwantschappen van zijn lange carrière. Conrad zal ook een hommage annex performance uitvoeren over underground-filmmaker Jack Smith, inclusief een audiopreview van zijn binnenkort uit te brengen vinyl-release met historische opnamen uit de jaren zestig, The Endless Tedium of Capitalism. Conrad componeerde de originele muziek bij Smiths beruchte film Flaming Creatures (1962).
De gevierde Canadese multimediakunstenaar Michael Snow brengt persoonlijk een serie zelden vertoonde films naar het IFFR. Single Frame Snow omvat twee werken voor diaprojector en één film, beiden over de theatrale presentatie van filmstills. Ook presenteert Snow, binnen het Sound Stages-programma, zijn klassieker La region centrale (Canada, 1971) en twee werken die zijn muzikale carrière belichten: zijn eigen videowerk Reverberlin (Canada, 2006) en de gloednieuwe korte documentaire Snow in Vienna van Laurie Kwasnik (Canada/Oostenrijk, 2012).
Het complete festivalprogramma verschijnt donderdag 17 januari op www.filmfestivalrotterdam.com.