Robert De Niro eregast Karlovy VaryDe 43e editie van het Karlovy Vary International Film Festival ging afgelopen vrijdag in het Tsjechische kuuroord van start. Met Robert De Niro als speciale gast van het festival en zijn film WHAT JUST HAPPENED? als openingsfilm streek de glamour van Hollywood hier neer, vergezeld van de wat minder smaakvolle glamour van Tsjechië. Er waren opvallend veel jurken met een tikkeltje ordinair kant, net te diepe decolletés en van synthetische stoffen te zien op de groene loper. Gasten van het festival hadden het voorrecht om bij de openingsfilm en de uitreiking van de Crystal Globe Award aanwezig te zijn. Robert De Niro ontving deze prijs voor zijn artistieke bijdrage aan de wereldcinema. Tijdens de persconferentie vroeg ik hem welke acteurs een inspiratie voor hem waren. De Niro zei dat hij aan het begin van zijn carrière vooral geïnspireerd is door Marlon Brando, Montgomery Clift en James Dean.


Een film die zaterdag zijn wereldpremière had op het festival, is de Deense film FRYGTELIG LYKKELIG van regisseur Henrik Ruben Genz. Voorafgaand aan de vertoning was er een persconferentie met de producent, regisseur, editor en de acteurs Jakob Cedergren (DARK HORSE) en Kim Bodnia (IN CHINA THEY EAT DOGS). Laatstgenoemde had de avond tevoren zichtbaar te lang doorgefeest, maar stond desalniettemin de pers graag te woord. FRYGTELIG LYKKELIG speelt zich af in het zuiden van Jutland, waar de regisseur is opgegroeid. Het grauwe en uitgestrekte landschap vormt het decor voor een grimmige film waarin verschillende genres als western, film noir en plattelandsdrama een soms zelfs surreële mix vormen. Jakob Cedergren speelt de rol van Robert, een politieagent die vanuit Kopenhagen wordt overgeplaatst naar een dorp dat zijn eigen wetten handhaaft. De agent die altijd correct volgens het boekje handelt, raakt verstrikt in een web van macht, verleiding en intrige. FRYGTELIG LYKKELIG zou wel eens als publieksfavoriet kunnen eindigen op het festival; de film werd beloond met een daverend applaus.


Op een negental locaties worden de films van diverse programma's getoond, waaronder een prachtige negentiende-eeuws theater, een negentiende-eeuws viersterrenhotel en het lelijke Thermal, het zenuwcentrum van het festival. Er worden 220 speelfilms vertoond en er zijn vijf retrospectieven, waaronder een van Nicolas Roeg, en verschillende programma's. Dit jaar is er speciale aandacht voor Nederlandse film. Er zijn screenings van onder andere NADINE, GUERNSEY, FOREVER en DUNYA & DESIE. Andere Nederlandse invloed op het festival is Johanna ter Steege, zij is gevraagd als jurylid en was vrijdag de meest stralende verschijning op de groene loper.


Van de Fresh Selection van korte films is ADJUSTMENT van de Brit Ian Mackinnon de meest verrassende. In deze film tekent een man die is verlaten door zijn vriendin steeds opnieuw verschillende scenario's over haar vertrek en hoe het zou zijn als ze er nog was. Filmbeelden worden afgewisseld met de getekende beelden van zijn flipbooks die in real time de gebeurtenissen weergeven. De thematisch overeenkomende film over het zoeken naar liefde is EN LA CIUDAD DE SYLVIA van José Louis Guerín. Een dromerige jongeman zoekt tevergeefs naar een meisje dat hij zes jaar eerder in Strasbourg tegenkwam. Mooie beelden van de stad met flarderig geluid voeren je door zijn dagdromen. Cinematografisch sterk, maar inhoudelijk is de film leeg en te vrijblijvend.

Annelieke van Halen

de niro