Speelfilm Links van Froukje Tan valt in de prijzen


Links, de nieuwe speelfilm van Froukje Tan, heeft afgelopen weekend de Zilveren Méliès gewonnen op het Lund Fantastic Film Festival in Zweden. Andere genomineerden in de competitie waren o.a. Peter Greenaway (met "Nightwatching"), Marc Caro (met "Dante 01", regisseur van o.a. "Delicatessen" en "The City of Lost Children") en Bela Tarr (met "Man From London").

Het jury-rapport luidt:

"The 2008 Méliès d'Argent is awarded to the feature film LEFT. Director Froukje Tan consequently uses all the film medium's means of expression, where story-telling technique, sound and visuals all work towards a common goal. The main characters gradual awareness of his medical condition is portrayed with clinical precision and a deep sense of warmth."

Links maakt internationaal furore. De film trok vorige week volle zalen tijdens het Hamburg Int. Film Festival - dit tot verrassing van de festival-organisatoren die niet eerder zulke interesse voor een Nederlandse film zagen. De film draait volgende week tevens op het Pusan Int. Film Festival (Zuid-Korea) - het belangrijkste filmevenement in Azië. Voor het Austin International Film Festival (USA, october 2008) is Links als eerste Nederlandse film ooit geselecteerd voor de officiële competitie. Austin geldt als één van de voortrekkers van de internationale artistieke film in de VS.


Links ging in Nederland in premiere op het afgelopen Internationale Film Festival Rotterdam, en draait op het Nederlands Film Festival in de Gouden Kalf-competitie. De film wordt in januari 2009 uitgebracht in de bioscopen.
Links gaat over een man die geen links kan zien. Zijn geregelde leven ontspoort als hij overal dezelfde mensen ziet - niet in de minste plaats zijn vriendin Stella. Op tragikomische wijze volgt de film zijn pogingen om de grip op zijn leven terug te krijgen, terwijl zijn realiteit steeds verder lijkt af te brokkelen.

De hoofdrol wordt gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge, die hiermee zijn eerste hoofdrol speelt in een lange speelfilm. Van Koningsbrugge werd reeds gecast voordat hij bij het grote publiek doorbrak met "De Lama's" en "Draadstaal" en levert een subtiele en ingetogen prestatie als Dexter, een jongen die gedwongen wordt om zijn andere kant te ontdekken. De tweede hoofdrol wordt gespeeld door nieuwkomer Lotte Verbeek, die in de film vijf dubbelrollen voor haar rekening neemt. De soundtrack voor de film werd gemaakt door de Easy Aloha's.

links