Te jong? Dan moeten wij nee verkopen


Winkels, videotheken, bibliotheken en bioscopen letten vanaf vandaag scherper op de leeftijdsgrenzen voor films en games. Met de voorlichtingscampagne 'Heftige films en games - Pas op de juiste leeftijd. Te jong? Dan moeten wij nee verkopen' informeert de overheid het publiek over de strengere aanpak. Uit onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de ouders (88%) betere naleving ondersteunt en het belangrijk vindt dat het bedrijfsleven én de overheid daar werk van maken.

De voorlichtingscampagne is vandaag in Pathé Spuimarkt, Den Haag gelanceerd door de minister van Justitie Hirsch Ballin. Tijdens de bijeenkomst ondertekende de minister een convenant met de directies van grote winkel-, videotheek- en bioscoopketens. In het convenant zijn de afspraken voor een strengere aanpak van de leeftijdsgrenzen vastgelegd. Onder anderen Hans Breukhoven (Free Record Shop), Lauge Nielsen (Pathé Nederland), Jaap Blokker (Blokker Groep), Co Mast (Moviemax en Videoland), Roland Tabor (Vroom & Dreesmann) en Ton Wortel (Mediamarkt) hebben het convenant ondertekend.

In het convenant is onder meer afgesproken dat kinderen geen dvd's of games met de leeftijdsclassificatie 16 of 12 jaar meekrijgen als zij daarvoor te jong zijn. Bioscopen verkopen geen kaartje meer voor films met 16 en 12 jaar als kinderen te jong zijn. Bij de 16 jaar films en games wordt om een identificatiebewijs gevraagd. Bij de 12 jaar leeftijdsgrens wordt in geval van twijfel naar de leeftijd gevraagd en het antwoord geaccepteerd. In bioscopen geldt de uitzondering dat kinderen die één of twee jaar jonger zijn dan de leeftijdsgrens wel worden toegelaten als ze met hun ouders zijn en die daar toestemming voor geven.

De winkelbedrijven, videotheken en bibliotheken gaan hun personeel instrueren over de regelgeving. Alle medewerkers die films of games verstrekken of bioscoopkaartjes verkopen moeten een cursus volgen. Na de cursus met goed gevolg te hebben afgelegd ontvangen ze een certificaat. Daarmee laten ze zien de regels te kennen.

De overheid gaat actief handhaven. Daarvoor heeft het ministerie van Justitie Verispect ingeschakeld. Vanaf het voorjaar van 2010 gaan opsporingsambtenaren van Verispect controleren of verkooppunten, videotheken, bibliotheken en bioscopen zich aan de regels houden. Ook worden er mysterie shoppers ingezet die controleren of winkels en bioscopen zich aan de regels houden. Als de wet wordt overtreden, kan de rechter een straf opleggen in de vorm van een boete of vrijheidsstraf. De hoogte van de straf hangt samen met de ernst van de overtreding en of de ondernemer bijvoorbeeld eerder voor soortgelijke overtredingen is beboet. De boete kan oplopen tot maximaal 18.500 euro en de vrijheidsstraf tot maximaal één jaar.

____________________________________________________________

Interview Andrzej Wajda

katyn

Ondanks de reputatie van regisseur Andrzej Wajda, die in zijn lange carrière bijna iedere internationale filmprijs won die er te winnen valt, werd de film KATYN (Oscarnominatie Beste Buitenlandse Film) niet in Nederland uitgebracht. De film toont de gruwelijke executie in 1940 door Sovjetsoldaten van tienduizenden Poolse gevangenen en de gevolgen op de levens van de achtergebleven vrouwen, moeders en dochters. Wajda's vader was destijds een van de slachtoffers van de Katyn-slachting.

In Berlijn sprak The Cult Corner uitgebreid met de Poolse filmer over KATYŃ, die vanaf nu te koop en te huur is op DVD. Lees hier het interview met Wajda.