Wim T. Schippers DVD Collectie CompleetDonderdagavond 6 november werden in Amsterdam de twee laatste dvd-boxen van Wim T. Schippers' televisiepraktijken - sinds 1962 feestelijk gepresenteerd in aanwezigheid van o.a. IJf Blokker (Barend Servet), Rob van Houten (Boy Bensdorp) en Clous van Mechelen (Jan Vos). Het betreft deel 7 Van Oekel's Discohoek (3-dvd) en deel 9 Single Plays & Vroeg Werk (3-dvd).

In totaal omvat de serie dan negen delen waaronder spraakmakende VPRO-programma's als Hoepla, De Fred Haché Show, Barend is weer bezig! en series als Het is weer zo laat!, Opzoek naar Yolanda en We zijn weer thuis. Naast de legendarische VPRO-programma's bevatten de dvd's een schat aan niet eerder vertoonde bonusmaterialen. Veel van deze programma's maakte Schippers (Groningen, 1942) in samenwerking met Wim van der Linden, Gied Jaspars, Ruud van Hemert en Ellen Jens.


Deel 7: Van Oekel's Discohoek


Nadat Sjef van Oekel (Dolf Brouwers) als berooide Vlaamse fritesbakker zijn entrée had gemaakt in De Fred Haché Show, steeg zijn ster tot grote hoogte in Barend is weer bezig! en avondvullende programma's als Waar heb dat nou voor nodig en De ondergang van de Onan. Zo groot was de populariteit van het stuntelende, voortdurend in zijn eigen woorden verstrikt rakende heerschap in smoking dat een eigen programma onvermijdelijk was.


Twaalf afleveringen lang was Van Oekel's Discohoek in 1974/'75 de anarchistische tegenhanger van Toppop, met playbackende artiesten die regelmatig werden onderbroken door interrupties van Van Oekel of diens rechterhand, boekhouder Ir. Evert van der Pik (Jaap Bar). Met legendarische optredens van Donna Summer, Shakin' Stevens, Shocking Blue, Captain Beefheart, Teach In, Bolland & Bolland, Lucifer, Liesbeth List, Rex Gildo, Lemming, Gerrit Dekzeil en Barend Servet.

Single Plays en Vroeg Werk


Deel 9: Single Plays & Vroeg Werk

De negende en laatste dvd-box in deze reeks bevat een aantal single plays en vroeg werk van Wim T. Schippers. De oudste televisieprogramma' s waaraan Schippers bijdragen leverde zijn de kunstuitzendingen Spiegel der kunsten en Signalement, gemaakt voor de VARA. Signalement bevat o.a. het beroemde Fluxusmoment waarin Schippers een flesje limonade leeggiet in de Noordzee nabij Petten. In de eenacter Stemmen maken tal van prominente acteurs hun opwachting en is zelfs een zeer prille incarnatie van Jacques Plafond te zien.

Het raadselachtige televisiespel Martha werd geschreven door Wim T. Schippers en geregisseerd door Berend Boudewijn. Volk en vaderliefde is Schippers' low-budget maar high-concept bewerking van Harry Mulisch' gelijknamige koningskomedie. Ninette de Valois is een uitzending die gemaakt werd in opdracht van Openbaar Kunstbezit. En in Cross now en Ramp ahead waagt Schippers zich aan Engelstalig televisiedrama. De dans der Vierkanten ten slotte is een integrale registratie van de opening van het Holland Festival 1980 met randgebeuren.

Meer informatie: www.vpro.nl/wimtschippers

Van Oekel's Discohoek