WIN/WIN hoogst genoteerde Nederlandse film


WIN / WIN, het speelfilmdebuut van Jaap van Heusden (scenario en regie), met in de voornaamste rollen Oscar van Rompay, Halina Reijn, Leon Voorberg en Hans Kesting, kan terugkijken op een zeer succesvolle reeks vertoningen op het IFFR, waar de film in wereldpremière ging.

In de Top 100 van publieksfavorieten is de film als hoogste Nederlandse film op nummer 17 geëindigd. Vanaf 20 mei is WIN / WIN, een productie van IJswater Films in coproductie met de NPS, te zien in de bioscoop. The Cult Corner spark op het IFFR met regisseur Van Heusden. Ons interview zal vanaf 20 mei hier te lezen zijn.

In 2005 studeerde Jaap van Heusden af aan de Filmacademie met EEN INGEWIKKELD VERHAAL, EENVOUDIG VERTELD (met Johnny de Mol & Dragan Bakema). De film stond op de shortlist voor een Oscar / Student Academy Award en werd geselecteerd voor AFI en het Filmfestival van Cannes. De korte film ANDERMAN werd geselecteerd voor het Tribecca Filmfestival en in de bioscoop uitgebracht door Cinema Delicatessen. In 2008 maakte hij de One Night Stand TV film OOIT (met Barry Atsma), die werd genomineerd voor een Gouden Kalf Beste Televisie Drama.

De belangrijkste rollen in WIN / WIN worden gespeeld door Oscar Van Rompay (Ivan), Leon Voorberg (Stef), Halina Reijn (Deniz), Hans Kesting (Max) en Phi Nguyen (Paul). Met zijn hoofdrol maakt de Vlaamse acteur Oscar Van Rompay zijn filmdebuut. Hij is vast verbonden aan Toneelgroep Gent en werd in 2009 genomineerd voor de prestigieuze Nederlandse toneelprijs Arlecchino voor beste mannelijke bijrol.

De vierentwintigjarige Ivan (Oscar van Rompay) werkt als assistent analist bij een Amerikaanse investeringsbank aan de Amsterdamse Zuidas. Het spelen met getallen heeft hem altijd gefascineerd. Voor hem is de wereld één grote cijfermatige reeks, één grote optelsom van mensen, gebeurtenissen en meningen. In de zee aan getallen en grafieken die dagelijks de beeldschermen in de tradingroom vullen, ziet hij met zijn speelse en gevoelige aard al snel patronen en oplossingen.

Als een aantal bijzonder winstgevende tips van hem afkomstig blijkt te zijn, wordt hij door de doorgewinterde trader Stef (Leon Voorberg) ingelijfd en als junior trader gelanceerd. Terwijl links en rechts banken omvallen, harkt Ivan in de dealing room enorme winsten binnen en maakt een bliksemcarrière. Ineens heeft de receptioniste Deniz (Halina Reijn), die Ivan tot nu toe alleen heimelijk observeerde, oog voor hem. En ineens woont Ivan in een prachtig appartement op een steenworp van de bank, heeft hij een vette bankrekening en de juiste maatkleding. Van buiten bezien gaat het hem voor de wind. Maar werk en omgeving vervreemden hem meer en meer van het werkelijke leven. De eenzaamheid slaat toe. Ondanks alles blijft hij in de dealingroom winnen.

De opnamen vonden plaats in september en oktober 2009 in Amsterdam en Den Haag. WIN / WIN is geproduceerd door IJswater Films in coproductie met de NPS televisie i.h.k.v. het Telefilmproject, wat is gefinancierd door CoBO Fonds, Publieke Omroep en Ministerie van OC&W.

win/win