World Cinema Amsterdam 2022

World Cinema Amsterdam maakt drie indrukwekkende titels van het competitieprogramma bekend, die tevens hun Nederlandse première genieten op het festival.

Het bestaan in diaspora is een terugkerend thema dat veel films in het festival en in het competitieprogramma verbindt. Op 27 augustus wordt de jaarlijkse World Cinema Jury Award en €5000 uitgereikt aan de regisseur van de winnende film, ter stimulatie van toekomstige projecten.

MY SMALL LAND van Emma Kawawada, voormalig assistent van Hirokazu Kore-eda, vertelt het ontroerende verhaal van een Koerdische familie in Tokyo en stipt onderwerpen als immigratieproblematiek en racisme aan. Regisseur Kamila Andini duikt met NANA in het leven van een jonge vrouw wiens man en zoon verdwenen zijn in het onrustige Indonesië van de jaren 60 ten tijde van het Soekarno-bewind. Sundance-winnaar van de World Cinema Grand Jury Price Utama toont de verregaande gevolgen van klimaatverandering voor de Quechua, die noodgedwongen hun thuis moeten verlaten vanwege ernstige droogte.

World Cinema Amsterdam staat dit jaar in het teken van Chili en vindt plaats van zaterdag 20 tot en met zaterdag 27 augustus op de hoofdlocaties Rialto VU, Rialto de Pijp en De Balie. Naast het focusprogramma Cine Chile zijn ook het jaarlijks terugkerende WCA Competitie en GO CUBA! onderdeel van het festival.