God's Own Country

Regie: 
Francis Lee
Cast: 
Josh O'Connor, Alec Secareanu & Ian Hart
Jaar: 
2017
Duur: 
104 minuten
Genre: 
LGBT
Waardering: 
4,5 ster

Liefhebbers van Britse cinema zal het misschien al zijn opgevallen, maar het platteland is erg in trek bij filmmakers aan de andere kant van het Kanaal. Bij literaire adaptaties zoals Andrea Arnold's WUTHERING HEIGHTS (2011) of Terence Davies' SUNSET SONG (2015) is het nogal wiedes dat deze zich afspelen in de woeste landschappen waar het Victoriaanse bronmateriaal om vraagt, maar voor Hope Dickson Leach's THE LEVELLING (2016) en Dictynna Hood's WRECKERS (2011) is de keuze voor het hedendaagse platteland opvallender. 

In GOD'S OWN COUNTRY gaat Johnny verhard en emotieloos door het leven op de boerderij van zijn vader en grootmoeder. Het is een modderpoel, en het Yorkshire landschap, waar de mijnen traditioneel vruchtbaarder waren dan het land, is bijna net zo meedogenloos als het gebrek aan liefde in de familie. Wanneer de Roemeense Gheorghe op het erf komt om te helpen tijdens lammertijd, weet iedereen die BROKEBACK MOUNTAIN heeft gezien hoe laat het is, en toch is GOD'S OWN COUNTRY totaal ontwapenend in haar intimiteit. 
 
De verleiding is groot om de toename in plattelandcinema als commentaar op het invisible Britain van buiten de grote steden te zien. Maar om deze films alleen maar te zien als portretten van een gebroken post-Brexit Verenigd Koninkrijk doet de films tekort. Feit is dat Francis Lee een prachtig portret schildert van een jongen die ongezien (en onbemind) door het leven is gegaan, tot hij in contact komt met iemand die op zijn eigen manier net zo onbemind en ongezien is.
 
In de traditie van Stephen Frears' MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE is GOD'S OWN COUNTRY een liefdesverhaal dat dankzij haar scherpe randjes, politiek geëngageerde achtergrond en een groot hart een overtreffende trap verdient.