Slow West

Regie: 
John Maclean
Cast: 
Kodi Smit-McPhee, Michael Fassbender & Ben Mendelsohn
Jaar: 
2015
Duur: 
84 minuten
Genre: 
Western
Waardering: 
4 sterren

Een western met oversized bontjassen, Nieuw-Zeelandse landschappen en zweverige mannen midden in een woestijn: op eigentijdse wijze maakt regisseur John Maclean met SLOW WEST zijn langspeelfilmdebuut. Na zijn succes als lid van een Engelse muziekgroep begon hij zijn regiecarrière met muziekvideo’s, waarna hij zich nu stort op de filmwereld. Twee shorts volgden, maar daar hield het gelukkig niet mee op. In zijn eerste langspeelfilm hoopt de Schotse Maclean een waarheidsgetrouw portret van het leven in het wilde westen te schetsen.

SLOW WEST vertelt het verhaal van de verliefde tiener Jay (Kodi Smith-McPhee), die zijn hart heeft verloren aan Rose Ross (Caren Pistorius). Zij is op de vlucht met haar vader richting het westen, en hopeloos in de wolken reist Jay hen achterna. Als hij na een korte tijd in de problemen komt, loopt hij Silas (Michael Fassbender) tegen het lijf; een man die het wilde westen als zijn broekzak lijkt te kennen.

SLOW WEST schetst een wereld waarin iedereen maar één doel heeft: overleven. De film staat bol van contrast tussen goed en slecht, waarbij iedereen terechtkomt in het grijze middengebied. Maclean geeft daarmee geen gemakkelijke antwoorden op moeilijke vragen. Een ander verfrissend element is de verbeelding van geweld, dat op geen enkele manier wordt verheerlijkt. Geweld is geweld, moord is moord – maar het gebeurt in SLOW WEST enkel uit overlevingsdrang. Dit praat het niet goed, maar verduidelijkt veel. Dit debuut is een western vol gewaagde, maar weloverwogen en geslaagde keuzes.

 

 

Slow West