Terribly Happy
In 2008 ging TERRIBLY HAPPY in wereldpremière op het filmfestival van Karlovy Vary in Tsjechië en won er prompt de Crystal Globe. Niet gek voor een kleine Deense zwarte komedie van een televisieregisseur over een provinciedorp waar rare dingen aan het licht komen nadat een politieman er naar toe wordt overgeplaatst vanuit Kopenhagen.
TERRIBLY HAPPY speelt zich af in het zuiden van Jutland, waar regisseur Henrik Ruben Genz zelf is opgegroeid. Het grauwe en uitgestrekte landschap vormt het decor voor een even komische als grimmige film waarin uiteenlopende genres als de western, film noir en het plattelandsdrama een surreële mix opleveren. Terwijl agent Robert Hansen (Jakob Cedergren, THE GREEN BUTCHERS, DARK HORSE) denkt vooral met dommige, godvrezende boeren te maken te krijgen, blijken de slinkse dorpelingen hun eigen wetten te bepalen en die hardhandig te handhaven. Langzamerhand krijgt Robert door dat er achter de façade akelige geheimen schuilgaan. Hij raakt verstrikt in plaatselijke intriges en het wordt steeds moeilijker om nog uit het afgelegen gat te ontsnappen.
Het siert regisseur Genz dat het hem in TERRIBLY HAPPY is gelukt om de verschillende genres zo moeiteloos samen te vlechten zonder het ene genre meer voorrang te geven boven het andere. Waar veel surrealistische horrorfilms uiteindelijk toch eindigen in bloedbaden of waar op het werk van David Lynch geïnspireerde films noirs vaak na verloop van speelduur hun knipoog verliezen, houdt Genz het luchtig, eng en dramatisch tot het einde. De locatie in Jutland is daarbij ook een steun in de rug; de weidse vergezichten van het mistroostige moeraslandschap vormen een perfecte achtergrond van deze hedendaagse filmnoirthrillerwestern.
Wat betreft de humor staat TERRIBLY HAPPY het dichtst bij het werk van zijn succesvolle landgenoot Anders Thomas Jensen (THE GREEN BUTCHERS, ADAM'S APPLES). De pikzwarte en gortdroge dialogen worden in de handen van acteurs Jakob Cedergren en met name Kim Bodnia stuk voor stuk lekker sarcastisch uitgeserveerd. Op de persconferentie in Karlovy Vary kregen we er helaas zelf ook eentje voor de kiezen. We vroegen Henrik Ruben Genz naar de overeenkomst tussen zijn werk en dat van Anders Thomas Jensen, maar dat kwam The Cult Corner duur te staan: de regisseur keek geïrriteerd, mompelde "yeah sure" en zei droogjes in de microfoon "next question please."