Le Silence de Lorna

Regie: 
Jean-Pierre & Luc Dardenne
Cast: 
Arta Dobroshi, Jérémie Renier & Olivier Gourmet
Jaar: 
2008
Duur: 
105 minuten
Genre: 
Arthouse
Waardering: 
4,5 ster

Sinds hun fictiedebuut LA PROMESSE uit 1996 produceren de Belgische broers Jean-Pierre en Luc Dardenne exact iedere drie jaar een nieuwe film, en iedere keer bewijzen ze nog altijd tot de grootste meesters van de moderne Europese cinema te behoren. Hun werkwijze is steeds dezelfde: na lange repetities schieten ze een overvloed aan geschoten materiaal waarvan ze in de lange postproductie het beste materiaal kiezen. Ook hun stijl is sinds LA PROMESSE zeer consistent te noemen. Hooguit is het camerawerk door de jaren heen wat minder schokkerig geworden, maar verder verandert er weinig binnen de Dardenne-cinema: op een terloopse wijze volgen ze in al hun vijf lange speelfilms de gekneusde levens van de onderklasse van de Waalse maatschappij, waar meer verdriet is dan troost en vertrouwen.

LE SILENCE DE LORNA toont het miserabele leven van de Albanese vrouw Lorna (Arta Dobroshi), die op jonge leeftijd trouwt met heroïnejunk Claudy om zo haar Belgische verblijfsvergunning te verkrijgen. Claudy, formidabel gespeeld door de vaste Dardenne-acteur Jérémie Renier, stemde destijds met dit schijnhuwelijk in voor een paar duizend euro. De film stapt in op het moment vlak voordat Lorna haar vergunning dan eindelijk zal krijgen. Alhoewel beiden van tevoren precies wisten waar ze instapten en al die tijd een puur zakelijke relatie onderhielden, laat het de twee toch niet geheel koud dat ze definitief afscheid moeten gaan nemen. Als Lorna vlak voor ze de echtscheidingspapieren tekent ook nog zwanger raakt, verandert alles.

Op meesterlijke wijze toont LE SILENCE DE LORNA hoe Lorna zich staande moet houden in de verschillende rollen die ze speelt als oplichtster, geliefde, vluchteling en toekomstige moeder. De levensechte karakterisering van Lorna wordt buitengewoon effectief verhoogd door het cameragebruik van vaste cameraman Alain Marcoen die actrice Arta Dobroshi zeer dicht op de huid filmt en haar intrigerende gelaat steeds op een andere manier weet te vangen. De Dardennes tonen in plaats van uit te leggen, zodat de kijker zeer mondjesmaat informatie krijgt over Lorna's verleden, de exacte aard van haar relaties met Claudy, haar vriendje Sokol en de Oost-Europeanen achter de verblijfsvergunningfraude. Le Silence de Lorna werd in Cannes beloond met de prijs voor het beste screenplay. Het is een nieuw, confronterend meesterwerk van Jean-Pierre en Luc Dardenne. Tot over drie jaar.

Le Silence de Lorna