Millions
Een kleurrijke familiefilm over twee Engelse jongetjes die een flink gevulde zak geld vinden, en nog 12 dagen hebben om het uit te geven: Danny Boyle verrast het publiek in zijn nieuwste film MILLIONS met een fantasierijke ode aan de onbevangen blik van kinderen. De regisseur van TRAINSPOTTING, A LIFE LESS ORDINARY en 28 DAYS LATER laat hiermee de drugs, het geweld en de zombies voor wat het is, en toont zich van zijn optimistische kant met een heuse film voor het hele gezin.
Op een dag valt er een zware tas met niet minder dan 229.320 Britse ponden op een kartonnen hutje langs de spoorlijn. De achtjarige Damian Cunningham gaat ervan uit dat het geld door God is gegeven om er zoveel mogelijk goeds mee te doen, want het komt nu eenmaal uit de lucht gevallen. Dat doet hij door het met pakken tegelijk weg te geven. Hij trakteert daklozen op een royaal fastfood etentje, drukt bij de buren enkele duizenden ponden door de brievenbus en geeft evenzoveel aan liefdadigheids doelen. Zijn tienjarige broer Anthony is echter wat meer gericht op zijn eigen, aardse leventje en voorziet schoolgenootjes van genoeg geld om te leven in hun koninklijke aandacht en bescherming.
Het geld, dat niet van God maar van een mislukte treinoverval blijkt te komen, is voor de broertjes een welkome afleiding. Hun moeder is namelijk net overleden, waarmee vader Ronnie (James Nesbitt uit BLOODY SUNDAY en de televisieserie Cold Feet) het erg moeilijk heeft. De hele tijd is hij in gedachten verzonken, waardoor hij pas laat doorheeft dat zijn zoons met zoveel geld smijten. Lang hebben ze daar overigens niet voor, want nog geen twee weken later wordt in Engeland de pond ingeruild voor de Euro. Voor dat moment moeten Damian en Anthony het geld uitgegeven hebben. Een ongure crimineel zoekt gedurende die twaalf dagen onophoudelijk naar de door hem verloren zak geld.
Het luchtige en humoristisch vertelde MILLIONS ziet er prachtig uit. Cameraman Anthony Dod Mantle (FESTEN, DOGVILLE) laat de beelden baden in het licht met felle en intense kleuren: de zon schijnt en de wereld is klein en een bron van optimisme. In de eerste scènes verhuist het gezin Cunningham naar een nieuw huis, dat je door de ogen van de twee kinderen in enkele seconden ziet worden opgetrokken. Het is een voorbeeld van de typische blik van kinderen op de wereld: het nieuwe huis er zomaar ineens, vanuit het niets, zonder de ellenlange en kostbare voorbereiding, die je als volwassene vooral ziet.
Door dit soort scherpe observaties van Danny Boyle en schrijver Frank Cottrell Boyce (HILARY AND JACKIE, 24 HOUR PARTY PEOPLE) krijgt 'Millions' de herkenbare speelsheid van kinderboeken. Hoogtepunten zijn de steeds terugkerende visualisaties van de door Damian gedagdroomde heiligen als Fransiscus van Assisi en Sint Rochus, die als voorbeelden dienen voor zijn eigen genereuze handelen.
Voor zowel volwassenen als kinderen is het verhaal van het uitdelen en -geven van geld terwijl de klok van de Euro en van de crimineel tikt vindingrijk en humoristisch. Het mild-moralistisch toontje wordt naar het einde toe wat te nadrukkelijk, en het gehannes met het geld en de heiligen drukt het thema van de gezinsproblematiek rondom de overleden moeder wat al te ver naar de achtergrond. Toch is het een prachtig geschreven en stijlvol geregisseerde familiefilm.