Oliver Twist
Oliver Twist is niet voor het geluk geboren. Voor een weeskind zijn de jaren dertig van de negentiende eeuw ook niet bepaald romantische tijden. De mensen zijn arm, de samenleving is een klassemaatschappij en het noodlot ligt overal op de loer.
Zelfs een achternaam is voor een wees geen vanzelfsprekendheid. De jonge Oliver krijgt de naam Twist van de armenzorg. Niet omwille van enige diepere betekenis, maar simpelweg omdat de letter T aan de beurt is: het vorige kind werd Swubble genoemd, en de volgende zal Unwin heten.
Regisseur Polanski was vastberaden om na het harde realisme van W.O. II in THE PIANIST een film te maken die in de eerste plaats een jong publiek aanspreekt. In het boek 'Oliver Twist' van Charles Dickens zag hij een kindvriendelijk, meeslepend verhaal, waarvan het tijd werd voor een nieuwe verfilming.
In zijn filmversie herleeft ontegenzeglijk het Londen, zoals Charles Dickens dat beschreef in 1837: donker, regenachtig, modderig en vol karakters van twijfelachtige reputatie. Voor de zwijgzame, welgemanierde Oliver is de uitgelezen plek om snel volwassen te moeten worden.
Met zijn oprechte bedoelingen brengt Oliver zichzelf steeds opnieuw in de problemen. Gelukkig bezit het ventje genoeg veerkracht om er zich vervolgens weer uit te halen. Hij is het symbool van deugdzaamheid en goedheid in een rottige tijd en plaats, zoals Dickens vaker het goede benadrukt door het scherp af te zetten tegen het kwade.
En dat kwaad komt in OLIVER TWIST vooral in de vorm van de schurk Bill Sykes en het personage Fagin, gespeeld door 'Gandhi'-acteur Ben Kingsley. Deze zonderlinge leider van een bende straatschoffies waarbij Oliver zich aansluit, werd eerder eendimensionaal boosaardig gespeeld door onder andere Lon Chaney, Alec Guinness en George C. Scott. In Polanski's versie is Fagin weliswaar onbetrouwbaar en onheilspellend, maar evenzeer een vaderfiguur, die Oliver helpt volwassen te worden.
De specifieke invulling van dit centrale karakter Fagin maakt de verbeelde sprookjesachtige wereld iets minder zwart-wit, en daarmee wat volwassenvriendelijker. OLIVER TWIST is vooral op kinderen gericht, maar brengt door de goed geschreven karakters en de prachtig in beeld gebrachte, indrukwekkende sets ook prima vermaak voor de wat oudere kijker. Van de acteurs valt vooral Jamie Foreman op als Fagin's handlanger Bill Sykes, maar bovenal is het de film van Ben Kingsley geworden, die hiermee een Oscarnominatie niet mis lijkt te kunnen lopen.