Sensei Redenshon

Regie: 
German Gruber jr.
Cast: 
Raul de Windt, Rudolfo Valentino Croes & Brian Pietersz
Jaar: 
2013
Duur: 
110 minuten
Genre: 
Wereld cinema
Waardering: 
4 sterren

Wie met enige heimwee terugdenkt aan de tijd van AMERICAN NINJA, BEST OF THE BEST en Jean-Claude van Damme, zal met SENSEI REDENSHON goeie tijd hebben. Een Curaçaose lowbudget actiefilm, bedacht door de op Bonaire opgegroeide regisseur German Gruber jr. en dankzij de lokale financiering geheel in het Papiaments geschoten. Vergeet het Caribische zon, zee en strand-imago, welkom in de back alleys van Curaçao.

De Curaçaose martial arts-expert Raul de Windt speelt Sandro, een ex-straatvechter die na tien jaar gevangenis vrijkomt om wraak te nemen op een oude rivaal (Brian Pietersz). Die tocht voert hem door een schimmige B-filmwereld van Chinese pakhuizen, slechtverlichte steegjes en illegale straatgevechten. Waar zwijgzame helden het opnemen tegen excentrieke slechteriken en de westerse spierballentaal het uiteindelijk aflegt tegen de wijze, Oosterse vechttechniek.

SENSEI REDENSHON is een met weinig middelen gedraaide film en dat is soms verhaaltechnisch te merken. Maar Gruber jr. en medeproducent/cameraman Ewoud Bon blijken een meester in het ombuigen van beperkingen naar een voordeel: niet genoeg professioneel licht? Dan toch gewoon autokoplampen voor een rauwe street look. Geen professionele acteurs op het eiland? Waarom niet werken met lokale vechters en portiers voor een authentiek sfeer? Dit is een inventieve B-film van het ongecompliceerde plezier van af spat, en waar duidelijk door de hele crew met hart en ziel aan gewerkt is. Niet voor niets is het inmiddels een cultfilm op het eiland zelf.

Voor wie benieuwd is: SENSEI REDENSHON zal na het World Cinema-festival vanaf 24 september in de Nederlandse bioscopen draaien.

 

 

Sensei Redenshon