Sin City: A Dame To Kill For

Regie: 
Robert Rodriguez & Frank Miller
Cast: 
Mickey Rourke, Jessica Alba & Josh Brolin
Jaar: 
2014
Duur: 
102 minuten
Genre: 
Misdaad
Waardering: 
1 ster

Na negen jaar heeft iedereen weer ingecheckt in Sin City: graphic novel-auteur Frank Miller, pulpregisseur Robert Rodriguez en een indrukwekkend sterrenensemble zijn weer van de partij. Alleen de inhoudelijke bagage hebben ze deze keer thuis gelaten.

Basin City is een klotestad. De politici zijn corrupt, misdaad heeft de overhand en het regent er ook nog eens altijd. Als je geen spierbundel van 150 kilogram bent heb je er weinig te zoeken. Toch komt de tengere Johnny (Joseph Gordon-Levitt) met veel vertrouwen aan in de stad van zonden. Zijn doel: geld winnen. En winnen doet hij - zelfs aan de pokertafel van Senator Roarke (Powers Boothe). Roarke is echter niet het figuur dat je ongestraft van de tafel mag spelen. Johhny wordt meegenomen in de auto van de senator, zijn vingers worden gebroken en hij wordt de auto uit gegooid. Het meisje waar hij mee was? Onthoofd. Sin City heet je weer welkom.

Het verhaallijntje van Johnny – net als in zijn voorganger volgen we in SIN CITY: A DAME TO KILL FOR weer meerdere personages, die allen op hun eigen manier moeten omgaan met gitzwarte situaties in Sin City – is typerend: mannen met overmoed proberen te vechten voor een lomp ideaal (onbetrouwbare vrouwen, geld, macht) en worden daardoor hard gestraft. De uitzondering van deze ogenschijnlijke regel is de stripster Nancy (Jessica Alba), die als enige vrouw in de film in een van de verhaallijnen de protagonist mag zijn. Zij is nog steeds gebroken door de moord op politieagent Hartigan (Bruce WIlles) uit SIN CITY. Ook vermoord door Roarke. Samen met Marv (Mickey Rourke) – een spierbundel met een ruwe bolster, maar blanke pit, die een oogje op haar heeft – neemt zij wraak. Dit doet ze dan wel echter op een volslagen idiote manier: ze knipt haar haren af, snijdt haar gezicht open en gaat aan de drank. Tot zover de sterke vrouwelijke protagonist.

Vrouwen komen er sowieso niet heel goed af in deze SIN CITY film. Stripsters, hoeren in S&M outfits en moordenaar lijken de enige vrouwelijke bewoners van Basin City te zijn. Baas onder de wulpse dames is de titulaire “Dame to Kill For” Ava (Eva Green). Zij is een manipulatief kreng dat alle mannen als poppen aan een touwtje bespeelt door iedereen haar borsten te laten zien. In de hoofdverhaallijn doet zij dit ook bij haar ex-vriend Dwight (Josh Brolin), die keer op keer door haar schoonheid wordt geblindeerd en daardoor niet haar snode plannen kan doorzien.

Wat blijft er eigenlijk over van deze SIN CITY als je door het geweld, de misogynie en de inspiratieloze verhaallijntjes heen kijkt? Eigenlijk alleen nog maar mooie plaatjes, want toegegeven: SIN CITY: A DAME TO KILL FOR ziet er prachtig uit. Net zoals in het origineel worden ook hier weer hyper-gestileerde zwart-witte beelden gecombineerd met hele specifieke intense kleuren. Zo zorgen rood gestifte lippen, kleurige ogen en bloed, heel veel bloed ervoor dat de film altijd interessant blijft om naar te kijken. Een schrale troost, want SIN CITY: A DAME TO KILL FOR mag dan wel een feest voor het oog zijn, het blijft wel een van de meest verwerpelijke blockbusters ooit gemaakt.

 

Sin City: A Dame To Kill For